Jaume Cerdà ‘Nius’ o com mantenir viu l’art de fer nanses Aquest és el seu cinquè any que està oferint cursos perquè tothom qui vulgui pugui aprendre tot el procés per poder fer nanses

Segurament, en Jaume Cerdà Capllonch ‘Nius’ (Ciutadella, 1937), que es va jubilar ara fa 15 anys i que aquest proper 22 de desembre complirà 80 anys de vida, és un dels darrers pescadors que no tan sols van pescar, sobretot llagosta, amb nanses de jonc, sinó també un dels darrers en fer-ho seguint tot el procés: açò és, des de collir els joncs i les canyes necessàries per fer la nansa i fins que la llagosta era venuda per ser consumida, fos a Ciutadella o, a vegades, fins i tot a Cala Rajada.

Avui dia ja no es pesca amb nanses de jonc, i fer-les, a les nanses com a ormeig tradicional, ja no és en aquest sentit necessari, tot i que sí que s’empren, però, com a objecte de decoració, sigui com a suport per dur qualque tipus de llum o com a copa per posar-hi fruita dins, per exemple. I és aprofitant tot açò, per tal que no es perdi aquest ofici de nanser i perquè hi hagi més persones que a la llarga en sàpiguen fer, que en Jaume Cerdà ‘Nius’, amb l’organització de l’associació Amics de la Mar de Menorca i al seu local de l’antiga Caseta de Comandància del port de Ciutadella, està oferint el seu cinquè any de cursos perquè tothom qui vulgui pugui aprendre a fer nanses, ni que sigui per ser utilitzades (com també fa ell mateix actualment a manera d’entreteniment) com a element decoratiu i no per pescar.

Jaume Cerdà 'Nius' a ca seva amb dues de les darreres nanses fetes per ell. Foto Joan Mascaró M.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *