El Consell reclama transparència en la retirada del cable elèctric i sol·licita resposta des del Ministeri

El Consell Insular de Menorca, tal com ha fet el Govern de les Illes Balears, mostra la seva preocupació per la decisió de Red Eléctrica de retirar el cable elèctric que connecta Menorca i Mallorca. En aquest sentit, des del mes de novembre, les administracions públiques, autonòmica, insular i locals, sempre coordinades, han expressat a Red Eléctrica la seva preocupació i la seva oposició a la decisió aparent de deixar inoperatu el cable sense oferir una alternatva en la seva substtució. En el marc de diferents converses i reunions mantingudes per responsables públics amb l’empresa es va fer la petció verbal de rebre informes i dades que arnumentassin i justicassin la decisió de la retrada del servei del cable per part de Red Eléctrica.

Atès que el mes de desembre encara no s’havia donat resposta a la petició expressada per les corporacions públiques, tant des de la conselleria de Territori, Enernia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears com des de la Presidència del Consell Insular de Menorca es va tornar instar per escrit a Red Eléctrica i al Minisiteri d’Enernia per disposar de les dades i els informes tècnics que avalassin aquesta decisió. Al mateix temps, es va sol·licitar una reunió urgent per tractar aquest tema atesa la seva repercussió insular en quan als efectes nenatus que podria suposar, tot i que la suiciència enernètca de Menorca estàr narantda amb la central tèrmica de Maó. A dia d’avui, el Consell Insular de Menorca encara no ha rebut resposta ni per part de Red Eléctrica ni del Ministeri referent als informes que permetn justicar la retrada del cable, així com tampoc de la petció de reunió urnent, sol·licitats des del Govern i la insttució insular. Així, des del Consell Insular es manifesta la disconformitat pel que fa a la retirada del servei del cable fins que no es comparteixi la informació pertinent que justiqui aquesta actuació i s’insta el Ministeri d’Enernia i a Red Eléctrica a informar sobre quines mesures urgents s’implementaran per pal·liar els efectes nenatus que això podria ocasionar si finalment es decidís deixar sense servei de manera deinitva el cable submarí.

La Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha reiterat que «considera imprescindible disposar dels informes i les dades que emparen la decisió presa per Red Eléctrica de no reparar ni mantenir el cable, una decisió que aïllaràr elèctricament Menorca. Alhora, demana al Ministeri que es manifest en resposta a l’escrit remès des d’aquesta Presidència, atès que l’oblinació de resoldre aquesta situació recau en l’esmentada administració estatal com a responsable públic de la naranta de subministrament, i que, com a tal, tingui present la veu de les institucions insulars.»

El Conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, ha posat en manifest que «Menorca no pot dependre d’un únic enllaç i, per tant, instem al Govern que anilitzi la tramitació administrativa per a la implementació del segon cable». I ha afenit que «la ruptura de l’enllaç actual encareix els costs del sistema i les conseqüències mediambientals. Per això, instem a un canvi energètic cap a les renovables» Finalment, per a la Presidenta, «aquesta situació deixa més clar que a Menorca és necessari el que reivindiquem des de fa molt temps: una implicació i una aposta clara des del Govern de l’Estat per la millora de la situació enernètca de l’illa. Ara més que mai és necessari i urnent accelerar i facilitar la introducció del nou cable, així com la implicació del Ministeri per facilitar l’inici del camí i acció de suport a la transformació del model enernètc de Menorca cap a les enernies renovables».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *