El Iris i Francesc de Borja Moll

El Setmanari El Iris és el mitjà de comunicació degà de la premsa local menorquina i n’és també la capçalera degana de la premsa local en actiu a l’illa de Menorca. El Iris, Diari Catòlic, va veure la llum el 1 d’abril de 1913 als obradors de l’Impremta del Sagrat Cor de Jesús, que pertanyia al Bisbat de Menorca, el qual n’era l’editor, sent el seu primer director Guillem Capó Medina. Aquell mateix dia, un al·lotet ciutadellenc de 9 anys i que cursava estudis de primària al Seminari de Menorca, va entrar a El Iris com a repartidor del diari que acabava de néixer, i des de llavonces, aquell fillet que es deia Josep Al·lès Quintana va ser conegut com en Bep de l’Iris.

Un altre al·lot, company de Seminari, també començava a popular amb ell entre les caixes, tipografies, màquines i papers, d’olors de tinta i començava a fer els seus primers escrits a la premsa. Tenia bona ploma i era espavilat, aquell al·lot es deia Francesc de Borja Moll Casasnovas, i poc a poc es convertia en un dels valors intel·lectuals de la Ciutadella dels inicis dels anys 20.

L’amistat entre aquells dos joves ciutadellencs va perdurar al llarg de tota la vida, perquè hi havia un vincle comú que sempre els va unir: l’amor a les lletres, a la cultura i a la llengua, i cadascun dins el seu món en va donar exemple. Dos editors que van publicar en llengua catalana quan escriure en pla no era una cosa comú. Un es va dedicar al món de la filologia, a l’investigació en lletres majúscules i va arribar a ser el més gran de la cultura catalana contemporània. L’altre a les seves passions, les arts gràfiques i el periodisme, convertint-se en un respectat impressor, editor i emprenedor. Aquella amistat sempre seguia i la col·laboració també, i és Borja Moll qui dóna suport a Bep Al·lès per a recuperar la capçalera del Diari El Iris, i convertir-lo en Setmanari d’informació i cultura. No serà ni la primera ni la darrera iniciativa que porten a terme junts.

Potser aquest compromís, aquesta amistat des de sempre, va fer que el Iris sempre en fos sensible amb la cultura, les tradicions i la llengua catalana pròpia de Menorca, una llengua que hi va ser present quan aquesta, com desgraciadament passa a l’actualitat, no és ben vista per alguns sectors i perseguida.

És per açò que rebre el premi que ens atorga l’Obra Cultural Balear, fundada per Francesc de Borja Moll, i que el guardó també porta el seu nom, no sols ompl de satisfacció als que avui feim el Setmanari El Iris, sinó que des de les nostres arrels ens dóna força per a continuar informant en la nostra llengua mare, en el català de Menorca, i en posar a l’abast dels nostres lectors, la cultura de la nostra illa.

Moltes gràcies a l’OCB, a la família Moll Casasnovas, i de manera especial a totes aquelles persones que al llarg dels 75 anys que acomplirem el proper mes de juliol com a setmanari i 105 de capçalera l’abril, han estat al nostre costat amb els seus escrits, les seves publicitats, el seu suport com a subscriptors i com a lectors.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *