El GOB conclou un projecte per la millora de la conservació de la tortuga d’aigua Les dades han permès analitzar l’estructura poblacional i l’estat de conservació de l’espècie i del seu hàbitat

Amb el final de l’any el GOB tanca el projecte Territori Emys, que ha unit les entitats Acció Ecologista Agró (de València), Fundació Emys (la Selva, Girona) i el GOB de Menorca amb l’objectiu de millorar la conservació de l’amenaçada tortuga d’aigua (Emys orbicularis).

La col·laboració entre aquestes tres entitats conservacionistes de l’arc Mediterrani de la península Ibèrica, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, ha permès coordinar una mateixa metodologia per fer el seguiment de les poblacions d’aquesta espècie protegida. S’han aconseguit capturar, analitzar i marcar un total de 229 tortugues de les tres poblacions diferents (València, Menorca i la Selva). Un centenar corresponen a Menorca.

Les dades han permès analitzar l’estructura poblacional i l’estat de conservació de l’espècie i del seu hàbitat, permetent així desenvolupar un projecte de conservació per a l’espècie que aportarà directrius per a fer front a les pressions que amenacen la seva supervivència.

A alguns indrets de Menorca sembla mantenir-se una bona població de tortuga d’aigua, però es tracta d’una espècie lligada a ambients fràgils, com són els torrents de certa capacitat. La destrucció de l’hàbitat, la contaminació o el canvi climàtic, poden incidir en l’evolució dels efectius.

És un animal que depèn molt del règim de pluges i sol concentrar la seva activitat principal per primavera i per tardor. La majoria de torrents i basses s’eixuguen a ple estiu i les tortugues es solen soterrar en el fang humit. Normalment retornen a la seva activitat a la tardor, després de les pluges de finals d’estiu. Però aquest any, per exemple, no ha plogut fins molt entrat l’hivern, i la temperatura baixa tampoc va bé per les tortugues perquè hivernen.

Amb els torrents secs els mes d’octubre, no es van poder fer gairebé captures d’animals. Alguns dels exemplars agafats per tardor ja havien estat marcats per primavera i això ha permès comprovar, per exemple, que havien perdut un 10 % del pes que tenien mesos abans.

S’han fet algunes millores d’hàbitat amb l’objectiu d’aconseguir tenir aigua durant més temps a disposició de les tortugues i s’ha consensuat una clàusula que s’anirà incorporant als acords de custòdia agrària dels llocs que tenguin basses o torrents, per plantejar la conservació de l’espècie de manera explícita.

El projecte Territori Emys va ser escollit per Fundación Biodiversidad del Ministeri d’agricultura i pesca, alimentació i medi ambient, en una convocatòria oberta feta a nivell estatal.

Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem.

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca