La població musulamana de Menorca en el segle XIII Gabriel Llabrés i Cosme Parpal transcrigueren tres documents de l‘Arxiu de la Corona d’Aragó, en els quals es relacionen els noms i es descriu el devenir dels musulmans menorquins

Castell de Sent Agayz (Santa Àgueda)
Castell de Sent Agayz (Santa Àgueda)

Gabriel Llabrés Quintana i Cosme Parpal Marquès transcrigueren parcialment tres documents de l‘Arxiu de la Corona d’Aragó, en els quals es relacionen els noms i es descriu  la sort dels musulmans menorquins subjectes al Tractat de capitulació, pactat entre el moixerif menorquí (Abu Uman Hakam ibn Çayt) i el rei Alfons III d’Aragó, signat al castell de Sent Agayz el 21 de gener de 1287.

Abans de passar a l’anàlisi dels documents, serà convenient recordar els principals punts del Tractat que afectaren directament a la població islàmica existent a Menorca en els moments immediats a la conquista.

Els moixerif, desprès d’unes escaramusses efectuades a les proximitats del port de Maó, i poder comprovar el potencial bèl·lic del seu enemic (uns 12.000 almogàvers perfectament equipats) se refugià en el castell de Sent Agayz (Santa Àgueda) i pactà amb el rei aragonès la seva rendició.

La primera clàusula del Tractat era l’entrega immediata del castell i la rendició incondicional de tota l’illa. És de raó creure que davant el poderós exèrcit d’Alfons, enfront del qual el moixerif Abu Umar tan sols hi podia oposar un petit exèrcit format per uns 800 homes…

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca