Moure les pedres que construeixin la Menorca que volem

Aquests dies s’ha celebrat a Madrid la fira turística de referència mundial amb participació d’uns 165 països/regions d’entre els quals cal fer destacar Menorca. L’estratègia a nivell autonòmic del “better in winter” per a desestacionalitzar la temporada estiuenca i aprofitar el clima càlid dels hiverns illencs està donant els seus fruits; a Menorca també ens funciona. Però enguany, en el marc dels 25 anys de la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera es vol promocionar la nostra illa com a referent “verd”, ecològic, sostenible, donant especial rellevància al mar i els valors submarins de la nostra roqueta. Es tracta d’un àmbit poc explotat i que ens pot afavorir a l’hora de diferenciar-nos (a Formentera els ha funcionat prou bé).

Mentre a Madrid presentam una Menorca de paratges terrestres i aquàtics, aquí, a casa, ens trobam amb una Illa den Colom, d’alt valor paisatgístic i natural, que segueix estant a la venda. El Consell ha fet menció de fer valer el seu dret a tanteig i parlar amb el Govern a veure si hi ha alguna possibilitat d’adquirir-la i convertir-la en patrimoni públic…sembla difícil. També tenim el projecte de Centre d’Interpretació de la Reserva a s’Enclusa paralitzat, uns doblers que s’esvaeixen i uns anys que passen sense que a les antigues instal·lacions de l’exèrcit estatunidenc s’hi mogui una pedra.

On sembla que sí que es mouran algunes pedres és a Son Olivaret. El maig de 2017 la subhasta dels terrenys de la bateria de Son Olivaret (30 hectàrees) pel Ministeri de Defensa quedà deserta i, finalment, els inversors Iwan i Manuela Wirth han adquirit la finca per adquisició directa pagant 1,2 milions d’euros. Els també propietaris de Son Morro, tenen intenció de promoure projectes culturals a la seva nova adquisició, tal i com estan fent a l’Illa del Rei on, des de fa uns mesos treballen en la realització d’una sala d’exposicions i és que Iwan i Manuela Wirth són, principalment galeristes. Aquest mes de gener el matrimoni ha visitat Menorca i s’han reunit amb representants públics a qui han explicat les seves intencions. Pensam que els Wirth i el tipus d’inversió que representen han de ser ben arribats a Menorca, sobretot des del moment en que les nostres administracions no poden comprar ni fer-se càrrec del patrimoni perquè esdevengui públic. L’enteniment entre inversors i administracions és prioritari i necessari, pensant en el bé comú dels menorquins. No es tracta de canviar lleis ni fer-les a mida de ningú, es tracta de ser sensibles, de mostrar disponibilitat i ganes de compartir projectes. Es tracta, en qualsevol cas, de moure les pedres que construeixin una Menorca sostenible, amb referents patrimonials i culturals de primer ordre i coherent amb la Reserva de la Biosfera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *