El PP-Ciutadella presenta una moció en relació a la zonificació turística Els populars demanen una excepció per als habitatges situats a 200 metres de la costa

Atès que el govern del Consell Insular ha anunciat que durà al Plenari del mes de febrer la proposta de zonificació pel lloguer turístic, el Grup Municipal del Partit Popular de Ciutadella ha presentat una  moció què, per la seva urgència, demana sigui debatuda al Ple del mes gener.

Els populars argumenten que “el govern tripartit del Consell de Menorca ha anunciat que prohibirà el lloguer turístic a totes les zones considerades no turístiques de Ciutadella (art. 45.1 y 45.2 del PTI). Per tant, en sentit contrari, només es podrà llogar turísticament a aquelles zones classificades como turístiques pel PTI (article 47). Per tant -argumenten els populars- la proposta de zonificació del Consell afecta principalment al lloguer d’habitatges al nucli urbà, nuclis tradicionals i sòl rústic.

El lloguer turístic de diferents tipologies, com és el cas de cases unifamiliars al nucli urbà i al sòl rústic, s’ha demostrat en els darrers anys que és bo per a l’activitat socioeconòmica de Ciutadella i Menorca de la mateixa manera que constitueix una bona eina per millorar i incentivar l’economia local i en generar millors rendes. Tothom n’ha sortit beneficiat i fins ara no havia generat problemes”.

Segons el portaveu municipal del PP, Joan Benejam, als darrers anys s’ha creat una nova tipologia de visitant que s’estima més passar les seves vacacions als centres de les ciutats i pobles, o bé als nuclis tradicionals que a les zones turístiques. “Ho veiem amb els índexs d’ocupació i satisfacció dels hotels d’interior i amb les cases unifamiliars que s’han vingut llogant sense cap tipus de problemes i a plena satisfacció per a propietaris i visitants en els darrers anys”. Benejam, assegura que “aquests turistes vénen per lliure, lloguen vehicles i es desplacen per tota l’illa, cercant viure una experiència més local i no volen anar a hotels ni apartaments de platja. Si no poden venir a Menorca, aniran a una altre destinació i, per tant, els que sortirem perdent serem noltros”.

Per al portaveu dels populars a l’Ajuntament de Ciutadella, “aquest tipus de visitants són molt ben rebuts per la societat en general perquè s’ha demostrat que disposen d’una major capacitat de despesa diària als establiments d’oferta complementaria, siguin bars, restaurants, botigues, empreses de lloguer de vehicles i lloguer d’excursions, entre d’altres. “No hem d’oblidar que la rendibilitat d’aquests establiments és molt important per l’economia local de Ciutadella, ja que generen llocs de feina, fan que les empreses locals funcionin, compren els seus productes a majoristes i distribuïdors locals, entre d’altres beneficis que tots coneixem. En aquest sentit, fins i tot la principal associació empresarial de l’illa, PIME Menorca, ja ha criticat la prohibició precisament pels efectes negatius que tindrà sobre les empreses de Menorca”.

Benejam destaca que s’ha pogut comprovar que les xifres d’ocupació dels establiments tradicionals no s’han vist afectades perquè algunes cases es lloguin a turistes. “Per tant, estem davant d’una oferta totalment compatible i complementaria amb l’oferta tradicional de sol i platja, que no consumeix territori, beneficia a tothom i no fa mal a ningú”.

Pel que fa al  sòl rústic, segons Benejam, el lloguer de les construccions amb ús d’habitatge contribueix a incrementar les rendes agràries i mantenir el camp de Menorca en bones condicions, evitant l’abandonament dels llocs. El Partit Popular de Ciutadella entén que aquesta prohibició “constitueix una errada històrica i és un despropòsit. És una norma desequilibrada, injusta i no és sostenible ni econòmica, ni social ni mediambientalment”.

Per al Grup Popular,  l’Ajuntament de Ciutadella té l’obligació de defensar els interessos dels ciutadans, de les empreses locals i de la societat ciutadellenca davant interessos de partit i plantejaments ideològics. “És una norma injusta perquè hi ha zones de Menorca on es pretenen aplicar excepcions, excepcions allà on no s’aplica el criteri del PTI, fet que suposa una incoherència, una greu contradicció i una discriminació, com és el cas de Fornells, que està inclòs dins l’article Article 45.1 Determinació dels nuclis tradicionals del PTI, i es fa una excepció i s’inclou com a una zona apta pel lloguer turístic, o les exepcions que s’han fet a zones determinades dins l’article 45.2 del PTI on, en el cas de Ciutadella la vorera esquerra de Santandria no ha estat inclosa”. Per tant la proposta del Partit Popular, segons Benejam Escanellas, “és que des del Consell de Menorca s’apliqui a Ciutadella el mateix tracte que se li ha donat a Fornells, concretament que la zona de 200 metres de la costa sigui apte pel lloguer turístic a tot el municipi”. D’aquesta manera zones que ara queden excloses, com Son Oleo o Sa Farola, entre d’altres, no patirien les restriccions i prohibicions que pretén aplicar el Consell Insular i serien considerades zones aptes per a l’activitat de lloguer turístic”.

Els populars demanen al  Ple de l’Ajuntament instar al Consell de Menorca per tal d’aplicar una excepció al municipi de Ciutadella en la zonificació per al lloguer turístic, dins els 200 metres de la costa i que sigui considerada com a apta pel lloguer turístic.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *