Una vellesa sana i desitjada, per Andreu Genestar

SOMNIS I REALITATS

Una vellesa sana i desitjada

Probablement no hi ha res que ens doni tanta por, com pensar que en la vellesa perdre nostres  facultats mentals.  El cert és que no hi ha cap raó perquè això succeeixi. Tots sabem de persones que han conservat les seves facultats mentals a través d’una llarga vida fins arribar als 90 o més anys.  És més, existeixen persones que pareixen millorar amb l’edat.  També n’han d’altres que van sofrint un llarg i continuat deterioro que moltes vegades comença mentre encara són relativament joves. El psicòleg nord-americana Walter Schaie va fer un extens estudi sobre aquest tema i va treure la conclusió que les persones que conserven la seva capacitat i lucidesa mental fins a edats avançades són aquelles que mantenen una actitud flexible i de ment oberta davant  la vida. Per el contrari les persones dogmàtiques, de mentalitat rígida i tancada sofreixen un significatiu deterioro de la seva intel·ligència i memòria a mida que envaeixen.  Schaie també va trobar que quant les persones de mentalitat tancada troben la manera d’escapar-se de aquesta actitud i obren la seva ment a nous coneixements i adquireixen una major flexibilitat mental aconsegueixen recuperar gran part de les seves capacitats mentals. Malauradament són poques les persones de mentalitat rígida disposades a canviar. Per tant el primer consell per defensar nostra ment del envelliment prematur consisteix en descartar les actituds dogmàtiques, obrir-nos a nous camps del coneixement i aprendre de altres persones amb formes de pensar diferents a la nostra.

S’ha descobert, inclús, que les persones que es mantenen actives mentalment i continuen aprenent coses noves al llarg de la vida tenen una incidència menor del mal del Alzheimer que les persones que no acostumen exercitar la seva ment.  Així que, si volem mantenir una ment jove, tenim que seguir els consells que aquest senyor presenta a continuació: Després de retirar-se s’ha de continuar treballant encara que sigui de voluntari/a. El treball  ens ajudarà a sentir-nos útils i rellevants.  Si som estimulants ens ajudarà a mantenir l’agilitat mental.  Si nostre treball era avorrit en la nostra tasca, aprofitem la jubilació per trobar un treball voluntari o a temps parcial que ens sigui estimulant o que pugui ajudar a altres persones.  Exercitar la ment té importants efectes sobre el cos, però de la mateixa manera el cos té importants efectes sobre la ment.  L’exercici físic ajuda a combatre la depressió i ajuda a millorar la memòria.  Louise Carkson-Smith i Alan A. Hartley professores de psicologia del Scripps College en Califòrnia que supervisaren un important estudi sobre els afectes de l’exercici sobre la ment varen arribar a la conclusió de que l’exercici pot evitar o al menys retardar alguns dels efectes del envelliment sobre el cervell.  De fet s’ha trobat que una cosa tant senzilla com una caminada de mitja  hora diària pot ajudar a augmentar la nostra  intel·ligència.

Ara bé no ens podem excedir, totes les coses s’han de fer en moderació.  Alguns estudis demostren que quan l’exercici és dur fins a alts nivells pot ser prejudicial. Tenim que aprendre sobre alguna matèria fins a convertir-nos en un expert/a  en la mateixa.  El pensament a als alts nivells que se espera d’un expert ajuden a posar la ment en un estat òptim.  En adició al coneixement que se utilitza freqüentant és el que millor es recordat i més temps perdura. Aprendre aquella cosa que més ens agradi, escriure articles, a coneixia millor la nostre llengua o aprendre’n una altre , a poder manejar un ordinador en les coses més bàsiques , cursos  de pintura, llegir, escoltar música etc. Ara bé la extres pot generar hormones que poden danyar el cervell.  La sobre càrrega de coses ens pot causar un estat depressiu o d’apatia davant la vida.  Les persones amb un agradable cercle d’amistats, freqüentment obtenen millors percentatges de vida sana, com també  capacitat d’adaptar-se millor a noves situacions.  N’han alguns que es passen unes hores jugant al bingo, però és mot més eficaç jugar a les cartes, dames i sobre tot al escacs, aquest és un dels revulsius millors per la ment.    Sobre tot es molt important  gaudir en tot allò en que ens involucrem.  Encara que tractem no aconseguim gaudir de aquella activitat en que ens dediquen, es preferible escollir-ne una altre que ens sigui més a afí, tot allò que es fa a contra gust no sol ser beneficiós per a ningú.

Andreu Genestar Sabater i C.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *