Presentació del programa d’activitats en commemoració dels 1600 anys de la carta del bisbe Sever Aquesta carta constitueix un document excepcional per poder conèixer com era la Menorca del segle V


Enguany es commemoren els 1600 anys transcorreguts d’ençà que el bisbe Sever de Iamona (Ciutadella) va escriure una carta on narrava un enfrontament religiós entre cristans i jueus esdevingut a Menorca poc temps abans. El conflicte desencadenat per l’arribada a l’illa de les relíquies del protomàrtir sant Esteve va tenir com a conseqüència la conversió al cristanisme de la nombrosa comunitat jueva que habitava a Magona (Maó).

Aquesta carta constitueix un document excepcional per poder conèixer com era la Menorca del segle V una època de la qual ens han arribat pocs documents escrits. Evidentment els fets que constitueixen el tema central de la carta vistos des de l’òptica actual constitueixen un exemple de la intolerància religiosa que és necessari evitar. La commemoració dels 1600 anys de l’encíclica per tant no pretén reivindicar els fets en si sinó la importància de la carta en tant que document històric.

Així les actvitats del programa tenen com a objectu donar a conèixer com era el context cultural social i religiós de Menorca i la Mediterrània a l’època del bisbe Sever. Però com veureu també s’ha volgut aproftar aquesta efemèride com una oportunitat per fomentar el diàleg interreligiós i el coneixement envers les tres grans religions monoteistes una de les quals l’islam no s’havia desenvolupat encara a l’època de Sever. Malgrat tot la convivència entre jueus i cristians que es va produir a les acaballes del món romà tant en els moments de calma com en els de conflicte constitueix una prefiguració dels conflictes religiosos que es desenvoluparan al llarg dels segles següents i en els quals participaran ja les tres religions.

Les actvitats comencen aquesta setmana amb la presentació del llibre “La circular del bisbe Sever de Menorca sobre la conversió dels jueus de Josep Amengual i la presentació del programa d’actvitats. Aquesta doble presentació es farà el dia 1 de febrer a les 20,00 h a l’Ateneu de Maó i el dia 2 a la mateixa hora al Cercle Artístic de Ciutadella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.