La maçoneria, un grup humanista amb molts d’estigmes damunt Actualmente a Menorca hi són presents set associacions deferents integrades dins la moçoneria regular

Assemblea de la Gran Lògia Simbolica d'Espanya
Assemblea de la Gran Lògia Simbòlica d’Espanya

Segurament per uns prejudicis que ni ens donam compte que duim damunt, i és clar que per desconeixement, si un moment donat ens parlen de maçoneria, o de francmaçoneria, és fàcil que ho relacionem amb una sèrie de llegendes (misterioses i de por) i d’estigmes que res o poca cosa de ver tenen a veure amb la realitat d’aquest grup humanista i de lliure pensament, que en alguns moments de la història recent han patit la repressió i persecució del poder establert.

Per saber-ne un poc més, hem volgut fer una aproximació a la maçoneria, per veure d’on sorgeix i com funciona, també a Menorca i a partir d’alguna documentació històrica i del testimoni actual de dos ciutadellencs maçons, que ens han ajudat a contextualitzar-ho, açò quan fa 300 anys des que va néixer aquesta institució iniciàtica i que també te molt de camí espiritual i de millorament personal i de la societat que vivim.

Un origen en els antics gremis medievals de la construcció

‘Maçon’ en francès o ‘mason’ en anglès vol dir manobre (o picapedrer), i ‘franc’ es tradueix gairebé universalment com a lliure. La maçoneria o francmaçoneria té els seus orígens en els antics gremis medievals de constructors, picapedrers o manobres i en la mena de brigades amb coneixements de l’ofici que eren lliures per anar d’un lloc a l’altre d’Europa tot construint catedrals. Eren els anomenats maçons operatius, dits així també perquè el seu primer deure era picar la pedra bruta, fins a convertir-se en una immensa catedral amb els coneixements arquitectònics i altres que coneixien i conreaven entre tots.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *