700 quilos l’any converteixen ‘S’Ullestrar’ també amb una terra de cacauets Des que començaren a comercializar-los, els cacauets ja són un producte més dels que ofereixen als mercats

cacauets s'ullestrar

A ca seva, al lloc, n’havia vist sembrar des de temps endarrere. Sempre per al consum propi, així com també cultivaven ciurons, faves o guixons, per exemple, pels seus menjars de cada dia. A casa sempre hi havia uns cacauets a punt per dur-se’n a la boca. I quan va formar la seva pròpia família, els cacauets seguiren formant part de les sembres, encara només per al consum propi. Açò va canviar, però, en provar de comercialitzar-ne uns quants, i des de llavors, anant en augment i en veure que agradaven, ja és un producte més dels que ofereixen als mercats, tot i que no com a producte principal però sí com un interessant més a més de la seva oferta. I és que ‘S’Ullestrar’, al sud de Ciutadella, a prop de Son Xoriguer i del cap d’Artrutx, també és terra de cacauets.

De Son Escudero i Son Planes a ‘S’Ullestrar’

Tant en Jordi Bosch Enrich (1950), ara ja jubilat, com na Nina Marquès Pons (1955) surten del camp, naixent l’un al lloc de Son Escudero i l’altra al de Santa Agustina, allà on hi va haver l’escola rural de Torrepetxina. A Son Escudero, en Jordi Bosch hi va fer fins als 15 anys, anar-se’n llavors al lloc del Rafal des Capità, fins que l’any 1975 es va casar amb na Nina Marquès i van estar-se a Son Planes, la finca on na Nina vivia des dels 2 anys d’edat.

Allà, a Son Planes, en Jordi també hi va dur aquella ‘tradició’ familiar seva d’any rere any sembrar uns quants cacauets per a l’autoconsum, talment, per altra banda, també feien altres famílies pageses amb la idea, i necessitat, de ser autosuficients tant com es pogués. Si més no amb l’alimentació de cada dia, emprant el que conreaven (és clar que no només cacauets) per al consum propi o també per bescanviar-ho per altres productes, com oli o sucre, per exemple, que consideraven igualment necessaris i que no sortien directament del seu lloc.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *