Dos intents d’ampliació de Santa Maria de Ciutadella (s.XIV) L’antiga mesquita, amb les modificacions pertinents per adaptar-la al culte cristià, va romandre en peus durant tot el segle XIV

Catedral de Ciutadella

La cessió de la mesquita major pel rei Alfons III a la comunitat eclesiàstica i la seva posterior purificació, convertí aquella construcció musulmana en l’única església parroquial de la vila de Ciutadella. La historiografia tradicional atribueix al jove monarca l’edificació de l’actual seu, però és evident que el rei Alfons, una vegada conquerida l’illa, en  absentar-se en el mes de març de 1287, no va tenir ni el temps suficient per iniciar-la ni el diners per sufragar una obra tan important i costosa. Alfons III morí a l’edat de 25 anys, l’any 1291.

Sembla ser que l’antiga mesquita, amb les modificacions pertinents per adaptar-la al culte cristià, va romandre en peus durant tot el segle XIV, i els seus murs varen perdurar fins ben entrat el segle XV.

Intentar localitzar proves documentals que afirmin i desdiguin aquest plantejament no resulta fàcil. I quan apareixen algunes notes són uns rastres difícils d’interpretar degut a la seva ambigüitat i imprecisió.

Certs document, quan parlen d’obres de construcció fetes en una església, com Santa Maria de Ciutadella, no poden ser interpretats com a pròpies d’una obra nova, sinó com a reparació de les velles estructures o modificació parcial de les ja existents. De manera que, poc a poc, l’antiga mesquita fou adaptada al culte cristià, però la seva traça musulmana degué subsistí durant més d’un segle…

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.