El Govern ajudarà a recuperar 220 km de marges i paret seca amb una inversió de 9 milions d’euros

A finals de 2015 es va llançar la primera convocatòria per a la recuperació i rehabilitació de marges per al nou Programa d’Ajudes de la Unió Europea, del Pla de Desenvolupament Rural 2014-2020, amb uns fons inicials de 6.500.000€ per a aquesta mesura. Degut a la gran demanda inicial, durant el 2017 es va ampliar fins a 8.000.000€, i ara al 2018 es tornarà a reforçar amb fons provinents de l’Impost de Turisme Sostenible amb un milió més fins arribar als 9.000.000 milions. Aquesta línia d’ajuda ha tingut un gran èxit entre els agricultors i ramaders i a gener de 2018 ja s’han enregistrat 2.500 sol·licituds d’ajuda. Les actuacions dutes a terme en recuperació de marges i paret seca o en tancaments i bardisses presenten múltiples beneficis per a la societat i per al sector primari. Contribueixen a millorar les condicions agronòmiques dels terrenys, la conservació del patrimoni natural i paisatgístic, millorar la infiltració de l’aigua i evitar l’erosió del sòl dels terrenys amb pendent. És el cas de la finca de Mussupta de Baix ubicada a Sant Climent a l’illa de Menorca onel conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal acompanyat pel director insular d’Agricultura i Pesca, Miquel Truyol va presentar aquesta línia d’inversions no productives vinculades a la realització de compromisos d’agroambient i clima.

Segons el conseller, Vicenç Vidal es tracta d’una de les línies que ha tingut més èxit del Pla de Desenvolupament Rural i per tant, “ha estat en termini de sol·licitud obert des de la seva aprovació i per tant, tots els beneficiaris hi han pogut accedir en qualsevol moment de l’any; a més, Vidal a explicat que, ” va ser dissenyada per mòduls, a tant per metre de marge rehabilitat, de tal manera que el propi pagès pot fer la feina de recuperació o restauració de marges, sense factures a tercers, la qual cosa suposa una contribució directa a la seva renda i una simplificació molt gran en la tramitació administrativa”.

Les concessions realitzades fins a finals de gener representen uns 122 km de marges i paret seca rehabilitats. S’espera que amb els fons del PDR i l’ampliació del pressupost duta a terme durant el 2018 amb fons de l’Impost Turístic Sostenible es pugui arribar a la xifra de 220 Km de marges rehabilitats. A finals de gener de 2018 s’havien pagat 2.637.413 €  i s’havien resolt concessions per valor de 5.032.370 €. D’aquestes ajudes el 67% va a Mallorca, el 17% a Menorca i el 16% a Eivissa i Formentera.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.