Avui en dia, el carnaval no té molt de sentit; per J. Bosco Faner

QUADERN DE BITÀCOLA

Avui en dia, el carnaval no té molt de sentit

El contingut del títol d’aquest article pertany a Caterina Variu, Llicenciada en Filosofia i Lletres i Doctora en Filologia catalana per la UIB. La seva investigació es centra en la literatura oral i en els llibres per infants i joves. És autora de “El carnaval a Mallorca”.

Segons la Doctora Variu, el Carnaval, en els seus orígens, reuní diferents celebracions que tenien com a denominador comú un component satíric i crític. El que ha perdurat fins els nostres dies està relacionat amb un sentit cristià, com a contraposició a la propera Quaresma, que imposava moltes restriccions. Comença el Dijous Llarder i acaba el dimecres de Cendra.

Segons aquesta estudiosa, les prohibicions de la Quaresma eren àmplies i variades, per açò el carnaval s’havia d’aprofitar el màxim. Més, segons opina, el carnaval avui no té molt de sentit perquè s’ha perdut aquest caràcter de reacció o resposta a les prohibicions que sorgien del poder civil o eclesiàstic. La secularització de la societat ha provocat que el carnaval mantingui la part festiva, de canvi de rols, de sàtira i de crítica, però res més.

És cert que el sentit del Carnaval ha canviat. Molts tenen, si el tenen, un sentit prou descafeïnat de Quaresma i no els passa pel cap que sigui una reacció per encarar prohibicions que suprimien l’aire festiu en els nuclis urbans, familiars i personals. Avui, per a molts, celebrant Carnaval, la qüestió és fer festa i  passar-ho bé. Passar-ho bé que alguns aprofiten per fer sàtira i crítica. Els Carnavals avui tenen, diria jo, un altre sentit. Ja m’agradaria veure, alguna vegada, fer sàtira i crítica a la maldat,  a les emocions humanes que esclavitzen conduint a no pocs allà on les interessa. Crítica i sàtira a brindar coses sense valor que roben la dignitat, la llibertat i la capacitat d’estimar. Crítica i sàtira a qui va darrere del que és aparent i superficial, a qui cerca fer dieta sols per a poder lluir bona figura, no per a viure la solidaritat i el deure de compartir amb qui té el dret de ser dignificat i inclòs en la societat. Crítica i sàtira a qui es creu déu, intocable, i aparca el seu autoexamen front a qui en realitat és Déu.

Què interessant serà, ho desig, posar més imaginació i voluntat per a descobrir i viure el sentit profund de la Quaresma sense deixar de fer festa, sense deixar de fer carnavals, aprofitant-los per fer-nos una crítica sana amb ganes “reals”, “creïbles”, de créixer a favor de la solidaritat (dejuni), a favor de l’autocontrol (abstinència) i a favor de la profunditat interior (pregària).

Voldria que molts ens apuntéssim a viure, durant tot el temps quaresmal, una represa de reflexions i actituds. Un pla de revisió diària començant pel dimecres de cendra, dia 14.  Un pla com aquest: 14. Posa’t al servei dels altres. 15 Aprofita el temps i millora’t.16. Aparca el mòbil per un moment. 17. Reflexiona: Què és per a tu allò realment important? 18. Organitza bé el dia. 19. Fer el que has de fer tot i que et costi. 20. Saluda a la gent pel carrer (i prega a favor seu). 21. Confia amb qui tens a prop (i amb Déu). 22. On cerques la teva felicitat? 23. Demana perdó (també a Déu). 24. Tracta bé fins i tot a qui et costa relacionar-te. 25. Surt de la teva comoditat i fes alguna cosa positiva 26. Demana’t amb autenticitat: Qui és Déu per tu? 27. Siguis coherent. No aparentis el que no ets. 28. Escolta amb afecte. 1. Desfet d’alguna cosa. 2. Quines són de ver les teves prioritats? 3. No jutgis als altres. Examina’t a tu mateix. 4. Escolta el teu interior. 5. Ets feble. Necessites els altres (sobre tot a Déu). 6. Parla en positiu. 7. Reflexiona: ni Déu, ni la seva identitat, no pot ser obra dels humans. 8. Siguis sensible, acompanya qui pateix. 9. Déu confia en tu per escampar bondat arreu. 10. Medita, prega, descobreix el teu interior. 11. Tothom mereix respecte. Déu és present en cadascú. 12. Siguis fort front les adversitats. 13. Valora la teva família, prega per ella. 14. Escolta tothom, escolta Déu. 15. Dialoga amb algú assenyat sobre alguna cosa que et fer el cor. 16. Allibera’t de la por de dir que creus en Déu, que Déu confia en els humans. 17. No deixis de viure els grans valors. Fuig de la superficialitat. 18. Contempla la natura. Acull la seva bellesa i sorpresa. 19. No culpis els altres. Millora el que has fet o dit. 20. Siguis sincer: Has sentit mai la necessitat de Déu? 21. Viu en pau, perdona i perdona’t. 22. Adona’t del que convé que milloris. 23. Rectifica alguna actitud que no creus convenient. 24. Prepara’t per a la Setmana Santa. Molts avui són descartats. 25. Descobreixes un valor que neix en tu gràcies a la seriositat viscuda durant aquest temps de Quaresma?

J. Bosco Faner i Bagur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.