El Consell presenta dos programes d’acolliment familiar

La conselleria de Benestar Social i Família ha presentat dos programes d’acolliment familiar: el programa d’acolliment familiar especialitzat i el programa d’acolliment familiar d’urgència.

L’objectiu general d’aquests programes és garantir el dret de tots els fillets i filletes a viure i créixer en una família donant la possibilitat del seu retorn a la seva família d’origen. Per complir aquest objectiu és necessari que l’administració pública incrementi el nombre de famílies que actualment col·laboren amb l’acolliment de menors tutelats, especialment fillets, filletes i adolescents amb necessitats educatives especials.

La consellera de Benestar Social, Maria Cabrisas, ha recordat que “els menors són el col·lectiu més durament castigat per la crisi perquè la pateixen per partida doble. Per una banda, les problemàtiques familiars on tenen difcultats per cobrir aquestes necessitats i, per altra banda, les problemàtiques familiars on tenen difcultats per cobrir aquestes necessitats i les que provoquen aquestes carències en el seu procés cap a la vida adulta. Per això, és bàsic actuar des d’un sistema de prevenció a la família, l’escola i la societat i avançar-nos a les situacions de desprotecció dels infants”.

En aquest sentit, la Conselleria de Benestar Social i Família, ha adoptat els programes d’acolliment familiar per donar acompanyament a aquests fillets i filletes en el seu desenvolupament personal i en el seu projecte vital. Com ha dit Cabrisas “la família és l’eix vertebrador de la nostra societat, un element clau de la formació de les persones. Transmet les pautes de conducta, els principis de civisme, el respecte, la tolerància, la igualtat, els valors culturals i les normes que refecteixen la societat”.

El programa d’acolliment familiar especialitzat consisteix en l’acolliment temporal o permanent d’una família d’acollida i amb el que es garanteixen les necessitats educatives especials que poden presentar els menors amb certes particularitats i que s’han vist separats de les seves famílies d’origen. Un dels membres de les famílies acollidores ha de comptar, com a requisit, de qualifcació, experiència i formació específca relacionades amb les àrees de psicologia, salut, pedagogia, salut, o educació social. A més a més, un dels membres ha de tenir disponibilitat total per a l’atenció i la cura d’aquests menors o fexibilitat per compaginar vida laboral i familiar.

Per la seva banda, el programa d’acolliment familiar d’urgència consisteix en l’acolliment temporal, d’una durada màxima de sis mesos, per part d’una família d’acollida. Només podran ser acollits menors de sis anys mentre es decideix la mesura de protecció que els hi correspondria. Per ser família acollidora, és necessari, que un dels membres disposi de disponibilitat immediata per a l’atenció i cura d’aquests menors o fexibilitat per compaginar vida laboral i familiar.

Els dos programes són remunerats, 800€ per cada infant, tot i que no suposa cap relació laboral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.