Un estudi descriu que les basses temporals alliberen CO2 a l’atmosfera durant tot l’any, fins i tot quan no tenen aigua Els autors alerten que en el futur caldrà abordar l'estudi de la biogeoquímica dels sistemes aquàtics temporanis

Sa Bassa Verda. Foto Joan Mascaró M.
Sa Bassa Verda. Foto Joan Mascaró M.

Un treball finançat per l’Institut Menorquí d’Estudis i que s’ha fet en base a 10 de la vuitantena de basses temporales que existeixen a Menorca, ha descrit per primera vegada que les basses i els estanys temporals emeten CO2 de manera natural durant tot l’any (fins i tot quan no tenen aigua), essent les zones seques les que alliberen una quantitat més gran de carboni cap a l’atmosfera. Segons l’estudi que han dirigit el professor de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Biel Obrador, i Núria Catalán, de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), aquest fenomen podria tenir implicacions en el cicle global del carboni que controla el clima a la Terra.

L’estudi i les conclusions s’han donat a conèixer a través d’un article publicat a la revista Scientific Reports i des de la Universitat de Barcelona es diu que un dels aspectes més importants és que canvia el paradigma clàssic sobre el paper de basses i estanys temporals com a fonts d’emissió de carboni a l’atmosfera i el seu impacte en l’efecte hivernacle al planeta…

Si vols llegir la notícia completa la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.