La promulgació de les franqueses i llibertats de Menorca (II) El Rei aconsellava per qualsevol delicate s'acudís al jutge de la cort, el qual asseguraria al acusat

edad-media-scriptorium[1]

El document, inclòs en el Llibre Vermell, consta de 67 capítols, els quals estructuren la vida jurídica, social, econòmica i municipal de l’illa, raó per la qual és el document més important emanat per la monarquia en qualsevol temps.

Els litigis suscitats entre els habitants de l’illa serien jutjats i pacificats primer pels prohoms de la localitat, abans d’acudir a la cort del Batlle, del Veguer o del Lloctinent. De manera que es pogués arribar a un acord. (Fins fa poc a València aquest tipus de jutjat es reunia a la façana de l’església i era conegut per Tribunal de les Aigües, per tractar controvèrsies entre els propietaris regants). S’exceptuaven els crims i delictes greus, en els quals la cort podia imposar càstigs, malgrat el veredicte emès pels prohoms.

Si vols llegir l’article complet el trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.