Què coneixem com a pràctica de Ioga? La exposició classica del 'raja ioga' es troba en els 196 aforismes descrits en el 'Yoga Sutras' de Patanjali esp¡crit segles abans de Trist

Us volem parlar de la base de la pràctica del ioga, del què es considerava en els seus orígens com a les 8 etapes a recórrer per assolir l’experiència iòguica.

En els següents articles ja us parlarem de les diferents branques, i tipus de pràctiques, encara que casi no es coneguin o no es practiquin totes a Menorca. També en nombrarem altres que són molt noves, però que porten l’etiqueta de ioga, encara que podríem dir que estan més vinculades el món del fitness, per la seva activitat dirigida bàsicament en l’aspecte del cos físic, que no pas en els valors o principis del Ioga tradicional.

D’on sorgeix la pràctica de Ioga ?

Frasejant el què us dèiem ja la setmana passada del com descrivia el iogui Swami Sivananda “el Ioga és la integració i l’harmonia entre el què fem, pensem i sentim” també podríem dir que el Ioga era més que un sistema, sinó una filosofia de viure.

Aquesta ciència va néixer a partir de la praxis d’una població de savis- ioguis retirats a les muntanyes, que experimentaren en ells mateixos postures espontànies en el cos físic, així com de gests en les mans, d’experiències amb al respiració com per exemple les retencions, o moments en què la ment quedava absorta. D’aquesta vivència i el adonar-se de la dificultat de transmetre a la resta de població la seva experiència iòguica  van sistematitzar un recorregut-camí. En aquells primers manuscrits, hi trobem el registre d’una postura (la d’assentat) per poder romandre quiet durant llargues estones. Després també varen descriure el què ara coneixem com les diferents asana (postura física i posició d’actitud interna), que serien les diferents posicions que un podia practicar per tal d’assolir després la postura d’assentat sense dificultats. Originàriament aquest era el propòsit i no pas cap intensió de culte el cos, encara que era a través d’ell (del vehicle corporal) que l’ésser humà experimentava l’estat d’absorció o contacte amb allò transcendent.

Figura que representa a Patanjali
Figura que representa a Patanjali.

Començant per la pràctica de ioga físic. Les 8 etapes

Si bé és cert que en els primers manuscrits la única postura que es nombraria  era la de romandre assentat (per meditar), i no pas el centenar que avui en dia coneixem. La exposició clàssica del raja ioga es troba en els 196 aforismes descrits en el Yoga Sutras de Patanjali escrit segles abans de Crist (difícil datar concretament). Patanjali va dividir el camí del raja ioga en 8 esgraons que es coneix avui en dia com a les 8 etapes del ioga.

Autora: Mariona GirijA

Si vols llegir l’article complet el trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *