Els notaris a Menorca durant la dinastia mallorquina Totes les cúries solien disposar d'una escrivania en la qual es registrava tota la documentació que es generava durant un any

Escrivà medieval

En ésser una persona de prestigi i de gaudir d’un poder emanat de la mateixa cúria reial, els notaris foren els qui donaren validesa i garantiren la legitimitat dels contractes matrimonials, guardaven els documents dels establiments dels pagesos a les possessions, els documents de compra – venda dels esclaus i dels immobles, i qui registraven les apel·lacions dels ciutadans, dirigides a la superioritat jeràrquica, en demanda d’una revisió de la seva causa, condemnada per la justícia ordinària.

Des de l’any 1300 a 1342 les actuacions dels notaris a l’illa de Menorca varen ser definitivament concretades pels monarques, de manera que les persones que exerciren com a tal no poguessin extralimitar-se en les seves funcions.

La documentació continguda en el Llibre Vermell de Ciutadella detalla quines eren les tasques lícites i punibles d’aquesta professió.

Totes les cúries (Lloctinent de Governador, del Batlle) solien disposar d’una escrivania, regida per un notari o un escrivà, en la qual es registrava tota la documentació que se generava durant un any, la qual era copiada en un llibre, a manera de registre, per un major control.

Si vols llegir l’article complet el trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.