Miquel Sánchez Planas, del restaurant Smoix, cuiner de l’any dels Premis Gastronòmics 2017 El Premi a Restaurant Revelació ha estat per a Rels Restaurant (Ciutadella)

CUINER DE L’ANY: Miquel Sánchez Planas, Smoix (Ciutadella)

Miquel Sánchez Planas, cuiner de Smoix (Ciutadella)
Miquel Sánchez Planas, cuiner de Smoix (Ciutadella)

Miquel Sánchez Planes és el cuiner i propietari del restaurant “Smoix” de Ciutadella, s’ha convertit en un dels principals referents de la nova cuina menorquina.

Es va iniciar en el món dels fogons estudiant a l’Escola de Cuina i Hostatgeria de Barcelona, i va passar per a diferents restaurants catalans, entre ells “La Lluerna”. Als anys 90 inicia la seva aventura menorquina amb els restaurant “Es moix” del centre comercial de Cala Blanca. Després va passar a dirigir els fogons de “Cas Ferrer de sa Font”, i abans de recuperar el projecte -llavonces inacabat d’Smoix”- es va dedicar al càtering i passar uns mesos a la cuina de l’Asador Molí des Comte.

Experiència, honradesa i apostar pel producte local són algunes de les principals virtuts d’aquest gran mestre de la nova cuina menorquina de la que en fou un dels pioners i també del que avui es coneix com a cuina “Km0”, tendència que va posar en marxa fa més d’una dècada a Cas Ferrer i ho segueix fent a Smoix. “És una seguretat i a la vegada qualitat per als teus clients. He apostat pel producte i pel receptari de Menorca, açò no vol dir que a la carta hi hagi un plat de bacallà, o de tonyina i no cada dia, però sempre acompanyat de productes de l’illa.

A aquesta nova etapa al front d’Smoix, al nou local, allà s’hi veu el binomi Miquel i Vianey. Ell comanda als fogons, però la seva parella és qui atén als clients a la sala, on es nota també la seva mà en el disseny, en la decoració. És un espai que ens recorda que el local va ser una antiga fàbrica de bijuteria, i per tant la decoració, feta amb molt de gust, ens endinsa a l’estil industrial, en les taules, en els llums… Ens crida l’atenció la gran taula alçada, on et seus a timborets de barra, i allà moltes vegades no sols s’acaben compartint xerrades, sinó els bòtils de vi, i inclús els plats. Perquè anar a Smoix és submergir-se en una cuina compromesa i en un ambient cosmopolita, agradable, atent i a la vegada gaudir amb els 5 sentits d’una cuina compromesa, d’una finesa extraordinària i que fa que sigui un dels referents principals d’aquesta nova cuina menorquina.

Miquel Sánchez, dirigeix un dels restaurants que s’han de visitar per a gaudir d’aquesta nova cuina menorquina, d’aquest moviment gastronòmic que ara per ara està en un dels seus millors moments, i que fa combregar el producte local, el receptari i la tradició amb la innovació, amb la creativitat i amb la qualitat per damunt de tot.

Va entregar el guardó el president de l’Assocació d’Escriptors i Periodistes Gastronòmics de Balears, Bep Al·lès.

RESTARURNT REVELACIÓ: Rels (Ciutadella)

 

Joan Bagur és encara jove en el món dels fogons, però ben experimentat. Al seu bagatge formatiu hi ha estades al Celler de Can Roca, al Roca Moo (sota les ordres del seu cosí Felip Llufriu) i el “Dos Cielos” dels germans Torres, entre altres. A la seva tornada a Ciutadella es fa càrrec dels fogons de l’hotel rural Morverdra Nou, al camí de Macarella, on comença a despuntar amb la seva cuina d’autor d’arrels menorquines, i amb la transformació dels plats de l’illa com a nova cuina menorquina. L’experiència adquirida a Barcelona, li dóna aquest punt de creativitat necessària i també el coneixement de les tècniques.

L’aposta per la cuina menorquina, el producte local i de proximitat, i experimentar fan que Bagur poc a poc s’hagi convertit en una cita imprescindible per a conèixer aquest moviment de la nova cuina menorquina.

Des de fa just un parell d’anys, inicia amb el que va ser el seu soci fins l’any passat, Toni Taltavull, un nou projecte, el restaurant “Rels” que agafa el nom del seu compromís amb les arrels de la cuina menorquina, amb el receptari tradicional i amb la cuina i el producte de temporada, açò fa que al seu restaurant no hi hagi una carta fixa, sinó que aquesta va canviant segons les estacions, de la mateixa manera que li agrada experimentar, donar vida, a la cuina antiga. Ha recuperat diferents receptes de Fra Roger, de la cuina menorquina del XVIII i també de llibres d’autors locals com Ballester, Borràs o Bep Allès.

La cuina de Rels Restaurant ha begut del receptari de la cuina menorquina, i aquesta està present gairebé a diari als seus menús del migdia i també a la seva carta, una carta que va variant, com hem dit, segons les estacions, el producte, el que hi ha al mercat, on també hi ha una clara aposta pels petits productors locals.

Destaca també la seva carta de vins, extensa i amb nombroses referències, que la fa una de les més complertes de Ciutadella.

La cuina de Bagur és una cuina de “rels”, i a la vegada un dels principals exponents d’aquesta nova cuina menorquina, que és el complement ideal per a descobrir Menorca fora de temporada, on els que ens visiten no patiran les aglomeracions de l’estiu i descobriran una Menorca més verda, ecològica, tranquil·la, amb el seu patrimoni talaiòtic, cultural i amb una cuina, que va molt més enllà que la caldereta de llagosta.

Va entregar el guardó, Maite Salord, vicepresidenta del Consell de Menorca i consellera de Turisme.

Els altres premiats van ser:

  • Millor cap de sala: Mònica Cortassa, Sa Llagosta
  • Reboster/Pastisser de l’any 2017: Can Vallès (Maó)
  • Trajectòria empresarial: Paco Carrasco
  • Millor restaurant de cuina menorquina (PREMI RAMON CAVALLER TRIAY): Es molí des racó
  • Millor Bar/Gastrobar: Ses Forquilles (Maó)
  • Promoció del Producte Local: Marca de Qualitat Vermella Menorquina. (Associació de Ramaders de Bestiar Boví de Raça de

Pots llegir la resta de l’article al portal gastronòmic Foodies on Menorca  o la revista impresa de El iris.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *