El portal de Pompeu Fabra, “arquitecte genial” de la llengua catalana, es presenta a Menorca

A principis de març va ser presentat oficialment a Barcelona i el proper dia 26 de març (20 h), tot i que ja està en funcionament i pot consultar-se obertament, també serà donat a conèixer presencialment a Menorca, a Can Victori de Maó, seu de l’Institut Menorquí d’Estudis. El que es presentarà és l’anomenat Portal Pompeu Fabra, dedicat a qui està considerat el “codificador de la llengua catalana moderna” (o “arquitecte genial” de la llengua catalana, com el va esmentar el ciutadellenc Francesc de Borja Moll), açò en el marc de l’Any Pompeu Fabra i quan es compleixen 150 anys del naixement de l’incansable lingüista i 70 de la seva mort (Vila de Gràcia, 1868-Prada de Conflent, 1948).

Aquest portal, que surt d’una iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Universitat Pompeu Fabra, a més a més de contenir dades biogràfiques i els seus treballs lingüístics, inclou la versió digital de les seves ‘Obres completes’ (excepte les lexicogràfiques), cosa que el fa una eina fonamental per difondre la figura i obra de Pompeu Fabra, i que sense dubte contribueix a anar en la direcció de la que segurament fou la seva principal aspiració: que el català tingués el rang que li correspon dins la família de les llengües llatines, recuperant-la i transformant-la en una llengua de cultura. A través seu es pot accedir a cadascuna de les obres de Fabra, a més de permetre cercar una cadena de caràcters (un mot o un conjunt de mots) dins la totalitat de l’obra, un grup d’obres de la mateixa categoria o una obra concreta.

Les ‘Obres completes’ de Pompeu Fabra, més de 10.000 pàgines segons que també es va explicar a la presentació de Barcelona, són el resultat d’un projecte de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *