Fer compost a casa o de com imitar la natura transformant els nostres residus Aprofitar les restes organiques és un dels objectius bàsics de la campanya engegada pel Consorci de Residus i Energia de Menorca

No arriba a la meitat però gairebé. A Menorca, més d’un terç, al voltant d’un 40%, del que hi ha a les bosses de fems de residus domèstics mescla que surten de les cases cap als contenidors del carrer són de matèria orgànica, que vol dir que en generam més de mig quilo per persona i dia aproximadament. Aquestes restes orgàniques van a la planta de Milà amb tots els residus de rebuig (i d’altres) de dins la bossa, i és molt difícil i costós que es tornin a reutilitzar.

Una altra cosa, i a manca d’una recollida selectiva específica, és que aquesta matèria orgànica que generam a casa, i tal com fa la natura de manera habitual als boscos, no la convertim en un residu més i la puguem retornar a la terra, açò després de transformar-la noltros mateixos en compost, en adob natural a ca nostra, de la cuina al camp, a l’hort o al jardí.

La generació de residus domèstics s’ha de reduir més

Agafant la referència d’altres articles publicats a l’Iris fa unes setmanes, per posar-nos en context, podem dir que a Menorca, l’any 2010 es van generar 58.376 tones de residus domèstics (entesos com la suma de les fraccions de paper/cartró, vidre, envasos lleugers i fracció resta-mesclada), mentre que l’any 2017 se’n van generar 57.622 tones (uns 630 quilos per habitant).

Samuel Pons Fàbregues al Cercle Artístic. foto Joan Mascaró M

Aquesta xifra representa que durant els darrers 7 anys, l’illa en el seu conjunt tan sols ha reduït un 1,29% la generació de residus domèstics, açò quan la directiva europea de residus marca que els residus produïts l’any 2020 hauran de minvar en un 10% en pes respecte dels generats en 2010. Si agafam aquests nombres i els extrapolam, per arribar a la reducció del 10% significaria ara que en 3 anys la generació de residus hauria de baixar en 5.083 tones, tenint en compte que en els anteriors 7 anys la generació ha minvat només en unes 754 tones de residus domèstics.

Segons les xifres de la recollida selectiva de residus a Menorca de l’any 2017, de les 57.622 tones comptabilitzades com a generació de residus a l’illa n’hi hauria unes 4.900 tones que corresponen al paper i cartró, unes 3.100 tones provinents de la recollida selectiva del vidre, un poc més de 1.900 tones dels envasos de plàstic, bric i llaunes, i al voltant de 47.000 tones de la recollida dels residus domèstics mescla (que vindria a ser tot el que no pot anar a altres contenidors selectius, però on realment hi arriba a anar de tot perquè no tot es selecciona en origen). I dins aquestes tones ja hem dit que s’hi troba molta matèria orgànica, parlant-se de més de mig quilo per persona i dia. I si tenim en compte que, aproximadament, el càlcul que es fa és que per cada 100 kg de fems orgànics se’n poden obtenir 30 kg d’adob.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.