“A les festes tradicionals sempre s’han introduït variacions perquè les societats evolucionen” Laura Anglada, regidora de festes, explica que s'ha creat una comissió per a escollir qui farà de Fabioler el matí de Sant Joan

Laura Anglada, regidora de Projecte de Ciutat, Participació Ciutadana, Igualtat i Festes.
Laura Anglada, regidora de Projecte de Ciutat, Participació Ciutadana, Igualtat i Festes.

Cap a finals del mes de febrer d’enguany el notificador municipal Sebastià Salord informà a la batlesa de Ciutadella que, estant pendent d’una operació quirúrgica i la posterior convalescència, enguany no podria exercir el càrrec de Fabioler durant les festes de Sant Joan. A partir d’aquest moment la batlessa juntament amb la regidora delegada de festes Laura Anglada posen fil a l’agulla i el primer que fan és reunir els dos notificadors – Fabiolers titulars. En aquest primer encontre Joan Lluís (Juanlu) Gelabert mostra la seva disponibilitat a assumir el càrrec les dues tandes de capvespre i Sebastià Salord es posa a la seva disposició i li ofereix els seus coneixements i ajuda per facilitar-li aquesta tasca. En cap moment es contempla que Juanlu Gelabert pugui assumir el pes i l’esforç de fer les tres tandes. I aquí és on es planteja trobar un sistema per elegir la persona que ostentarà el càrrec durant el matí de Sant Joan d’enguany.

L’informe de referència

El juny de 1988 el llavors batle de Ciutadella, Antoni Salvador Caules, encarregà a una comissió formada per membres del que era la Junta Municipal Tècnica de Sant Joan, l’elaboració d’un informe de caràcter històric sobre les competències que havia tingut l’Ajuntament de Ciutadella i abans la Universitat General en la organització de les festes de Sant Joan, per tal d’esclarir alguns dubtes i contribuir a que el paper de l’Ajuntament fos sempre en millora de la festa. Aquest informe va ser aprovat per la Junta Municipal de Sant Joan (després de fer-hi les aportacions pertinents) i el 1989 pel Ple de l’Ajuntament. Aquest document és, idò, la referència d’on parteix el procés de selecció per escollir a la persona que exercirà de Fabioler el dia de Sant Joan en la tanda del matí.

Al plenari municipal de l’11 de maig de 1989, qui era regidor de Cultura, Augusto Cortés Marqués, du la proposta de que el Ple assumeixi l’informe i les conclusions de l’esmentat treball d’investigació i així fou per 10 vots a favor i 7 en contra. En l’apartat E), el que fa referència al Fabioler, el text diu:

“Que el càrrec de flabioler recaigui en la persona del pregoner de l’Ajuntament. En cas de no voler o no poder exercir, haurà de designar una persona d’entre els funcionaris de l’Ajuntament, o bé, la persona de la seva confiança que, no essent funcionari de l’Ajuntament, consideri idònia pel càrrec.”

El procés de selecció

La regidora de Projecte de Ciutat, Participació Ciutadana, Igualtat i Festes, Laura Anglada Seara, explica al setmanari  El Iris que s’ha creat una comissió expressa per interpretar aquest document i organitzar el procés participatiu per a escollir la persona que farà de Fabioler el matí de Sant Joan. Aquest grup està format pels serveis de Protocol, Recursos Humans i Festes i pels dos Fabiolers titulars. Una vegada analitzat l’apartat E) del document de referència aquesta comissió o grup de feina interpreta que:

  • El càrrec de “pregoner” actualment és la plaça de Notificador Municipal que correspon  a Sebastià Salord i a Juanlu Gelabert.
  • On diu “funcionari” actualment s’ha de referir tant a treballadors laborals com a funcionaris.
  • Quan fa referència a que el Fabioler si no pot exercir el càrrec “haurà de designar”, s’entén com a indicar o proposar.
  • Al referir-se a “persona” no distingeix entre home i dona.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.