Amb l’ànima ferida

Atemptar contra béns patrimonials és delicte i com a tal ha de ser penat. El que ens ha passat aquests dies als menorquins – i als ciutadellencs especialment- va molt més enllà del sentiment de que s’ha malmès una cosa i qui o hagi fet ha de pagar. En pocs dies uns desaprensius han cobert de pintura espais tan estimats, i dels que n’esteim tots gelosos, com són els paratges de Sa Bassa Verda, de Punta Nati o l’emblemàtica Naveta des Tudons.

El que hem sentit aquests dies és una estranya sensació de buidor, perquè la Naveta és molt més que un símbol de la Menorca talaiòtica. La Naveta és allà on els ciutadellencs vam aprendre que els primers menorquins eren més baixets que nosaltres i que caçaven per viure. Allà vam aprendre que “megalític” vol dir “construït amb pedres enormes”. Quants mestres no han explicat la historia de Menorca als seus alumnes asseguts a l’ombra de la Naveta?. Efectivament, es tracta d’un referent de la nostra identitat com a poble, igual que ho és la nostra llengua i ho són les nostres tradicions. I per açò ens ha dolgut tant el mal que ha patit, perquè també ens ha ferit l’ànima. L’ànima d’un poble orgullós del seu patrimoni que estima i defensa Menorca i el seu paisatge. Un poble, avui ferit.

Aquest fet luctuós ens ha fet mostrar la cara més solidària de la gent. El conseller de Cultura, Miquel À. Maria, que és qui ha personificat la figura de les institucions en aquest cas, ha rebut oferiment d’empreses per a realitzar les tasques de neteja sense cap cost. El col·lectiu de graffiters de Ciutadella es va anar a oferir a la Policia per ajudar-los a identificar els vàndals que van cobrir de pintura el nostre estimat patrimoni. El Consell va informar immediatament l’agència ICOMOS per posar-los al corrent i ha posat fil a l’agulla per resoldre el tema de la vigilància i protecció del màxim de monuments possible. El mal està fet, però l’esperit solidari dels menorquins – i molta gent de fora – ha emergit per fer pinya. Som un poble ferit, sí, però com sempre hem fet, junts superarem aquest tràngol. Junts, sempre, i endavant!

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *