‘No ens toquis el patrimoni, vandalisme no és grafiti’, la jornada de grafiti i música a Ciutadella Consell, Ajuntament i el col·lectiu de grafiters Menor Kings cerquen conscienciar sobre el respecte als monuments històrics

Les pintades aparegudes a sa Naveta des Tudons fa dues setmanes van generar una gran onada d’indignació entre la població menorquina, posant de manifest la importància que té per als menorquins aquest monument i, per extensió, el patrimoni d’època prehistòrica. És necessari destacar que Sa Naveta des Tudons és un dels monuments que formen part de la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial, un projecte que durant els darrers anys ha engrescat a bona part de la societat de l’illa.

Per tal de contribuir a conscienciar sobre el respecte cap als nostres monuments històrics, el Consell Insular, l’Ajuntament de Ciutadella i el col·lectiu de grafiters Menor Kings han organitzat una jornada festiva durant la qual els grafiters pintaran un mural a la paret exterior del camp de l’Orient, al polígon industrial de Ciutadella. La temàtica d’aquest mural serà la defensa del patrimoni històric de l’illa. Durant l’elaboració del mural diversos DJ’s s’encarregaran de posar música. L’activitat començarà a les 10 del matí i s’allargarà fins a la posta de sol. A les 12 h i a les 19 h hi haurà dos petits aperitius per als assistents.

El col·lectiu grafiter vol mostrar amb aquest acte el seu suport i implicació en la defensa del patrimoni històric, mostrant que el grafiti entès com a forma d’expressió artística està molt lluny, en tots els sentits, d’actes com aquell que va malmetre sa Naveta fa dues setmanes. El grafiti elaborat amb pintures en spray té una història, com a mitjà d’expressió, que es remunta als anys 60 del segle XX.

És necessari destacar que Menorca és un territori amb una altíssima densitat de jaciments arqueològics, molts dels quals són accessibles sense restriccions de cap tipus, i que la població menorquina hi té una relació de respectuosa familiaritat. Aquest fet es pot constatar en la bona conservació de moltes d’aquestes construccions, que han estat conservades sense agressions durant un període que oscil·la entre els 2000 i els 4000 anys, depenent de cada cas. En molts casos l’actitud dels menorquins no es limita només al respecte, sinó que la implicació en la seva conservació i estudi va molt més enllà. Açò es posa de manifest per exemple en la gran afluència de participants en les jornades de neteja de vegetació que Amics del Museu organitza a Torre d’en Galmés o en l’elevat nombre de voluntaris que participen en moltes de les excavacions arqueològiques que es desenvolupen a l’illa.

L’activitat d’aquest diumenge, per tant, té com a objectiu contribuir a que fets com l’acte vandàlic que va patir recentment sa naveta continuïn essent fets excepcionals dins un context de respecte i interès de la societat menorquina cap al seu patrimoni històric.

Aquesta jornada de grafiti i música compta amb la col·laboració d’Argos i DJ Pollo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.