Els Febrer: de la ferreria de fornal de 1934 a la robòtica de munyir vaques i de jardineria Sempre relacionat amb la pagesia del camp de Menorca, l'origen d'aquesta empresa el trobam l'any 1934 a Ferreries

José Febrer, actual propietari, i Lluís Febrer, quarta generació a l’empresa. Foto Joan Mascaró M.

Ara és un dels seus nets, José Febrer Pons (1962), albirant-se també una quarta generació que ja treballa a l’empresa, qui condueix una continuació d’aquells inicis, amb l’empresa José Febrer S.L. ubicada al Polígon Industrial de Ciutadella. Que actualment, a més de seguir fent les feines de ferrer ‘tradicional’ i per mor d’adaptar-se a cada època que els ha tocat viure en aquest ofici, també es dedica a la venda i servei de reparació postvenda de tot tipus de maquinària agrícola i forestal així com de maquinària i material de jardineria, amb botiga no tan sols per a professionals sinó igualment per a aficionats i particulars en general. Precisament, aquest dissabte 21 d’abril celebren el Dia del Jardí 2018, amb una jornada de portes obertes que durarà tot el dia i on s’hi podran veure contínues demostracions i provar tota la gamma d’aquest tipus de maquinària de jardineria i altres, des d’hidronetejadores per al cotxe fins als novíssims robots de tallar gespa tant en voga actualment.

Adaptant-se als canvis del mercat i del camp menorquí

Tenia devers 30 anys quan, en 1934, Andreu Febrer Gornès va obrir el seu taller de ferrer al carrer Pau Pons de Ferreries, amb una feina gairebé dirigida en exclusiva al sector del camp i creant les peces de fornal i manualment, des de les ferradures per a les bísties fins a les arades i tots els seus complements, per exemple.

De fet, a la feina, en aquells inicis però també a les dècades següents, la feien al taller però igualment als mateixos llocs on se’ls requeria, carregant la capsa d’eines a la velo per anar a ferrar o, més endavant, reparar aquelles màquines de batre o de segar amb bístia que hi havia. Veient, a la vegada, com a l’illa arribaven nous elements com els primers tractors amb rodes de ferro i establint lligams prou forts amb els mateixos pagesos. Tant és així que passaven coses com que per aclarir comptes no es pagava en tot l’any, esperant-se a fer-ho el dia de Nadal enmig del carrer, a la plaça de l’Església després de Missa Major.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *