El món de les basses temporals a Menorca i la singularitat del seu hàbitat Entre el tipus més nombrós hi ha els cocons d'Algendar Nou o de Binicodrell i també les basses de s'Atalaia o sa Cavelleria Nova

En aquest reportatge coneixerem un poc més les basses temporals de Menorca, uns ecosistemes reduïts i de poca profunditat que s’omplen per l’efecte de les pluges i que són uns hàbitats tinguts per molt singulars, prou fràgils i d’una elevada biodiversitat. I que, a més a més, ara en primavera, en què es van eixugant, respiren un moment de molta activitat.

Açò sí, en ser mereixedores d’un interès prioritari per a la seva conservació, si les visitam, hem de tenir no només especial cura de respectar l’entorn sinó també de no deixar petjada i que quan ens anem no es noti que hi hem passat. A aquesta incursió pel món de les basses temporals de Menorca la farem sobretot a través de les dades i de l’inventari abocat al projecte Life Basses que s’impulsà en el seu dia per part del Consell Insular de Menorca, dirigit llavors per Irene Estaún i que comptà amb la feina de diversos experts, entre ells Pere Fraga com a tècnic conservador.

Encara que les basses temporals, ecosistemes d’aigua dolça, són típiques del clima mediterrani, no són exclusives ni d’aquesta zona ni, per suposat, de Menorca. Però sí que són considerats ecosistemes singulars, sobretot per la ‘raresa’ i comportaments únics de les espècies que hi viuen, que, per sobreviure-hi, s’han hagut d’adaptar als contrastos de la climatologia plujosa i temperada durant l’hivern i a la sequedat i la calentura de l’estiu.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Balearia, ofertas Semana Santa
Fira Arrels 2019