Es cerquen famílies menorquines per acollir fillets sahrauís durant l’estiu 'Vacances en Pau' és un projecte humanitari i l'acolliment s'entén com un acte de solidaritat amb els fillets i filletes concrets del programa

El projecte ‘Vacances en Pau’ d’acollida de fillets i filletes sahrauís d’entre 9 i 12 anys durant l’estiu arriba enguany a Menorca a la seva 30ª edició, i l’associació Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears a Menorca ja ha iniciat el procés de cercar famílies que els vulguin tenir durant els propers mesos de juliol i agost. Aquests dies, de fet, representants de l’associació han viatjat als campaments de refugiats sahrauís per enllestir el llistat de fillets que arribaran a les Illes (100) i reunir-se amb totes les famílies del programa.

Aquest ‘Vacances en Pau’ és un projecte humanitari i l’acolliment s’entén com un acte de solidaritat amb els fillets i filletes concrets del programa i, també, amb el poble sahrauí. Segons que s’explica des de l’associació Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears, el projecte (que es fa a nivell de tota Espanya a través de les diverses associacions de suport al poble sahrauí) també implica la sensibilització de la població civil i política de l’Estat espanyol amb el conflicte del Sàhara Occidental, que ve des de 1975 en què el Regne del Marroc va envair el territori del Sàhara Occidental, fins aquell moment colònia espanyola.

 

Malgrat les resolucions de l’ONU i la legalitat internacional, a hores d’ara el Sàhara Occidental “continua ocupat militarment pel Marroc i les seves riqueses espoliades mentre el poble sahrauí resta dividit entre una part que pateix les violacions dels seus drets sota l’ocupació dins la seva pròpia terra i una altra part que malviu en Campaments de Refugiats, tot depenent de la solidaritat internacional, a l’inhòspit desert algerià vora Tindouf”. I és d’aquests Campaments d’on venen els fillets i filletes acollits dins el programa ‘Vacances en Pau’.

L’estada a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, d’aquest projecte finançat entre d’altres per la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears, té una durada de dos mesos (juliol  agost) i, a més dels 100 fillets que arriben des de l’àrea de Tindouf, implica també a 100 famílies acollidores i un grup de voluntaris de diferents professions. Per part de les famílies menorquines que vulguin participar com a acollidores en aquest projecte, a més de trobar més informació a www.vacancesenpau.wordpress.com, es pot contactar amb l’associació d’Amics del Poble Sahrauí a Menorca, a través de l’adreça electrònica vacancesenpaumenorca@gmail.com o del telèfon 680 698 080.

Entre els interessos d’aquesta acollida, a part de fer una tasca de difusió i conscienciació d’un conflicte que fa que faci més de 40 anys que aquest poble sobreviu en uns campaments de refugiats, hi ha també els de treure els fillets de les dures condicions dels campaments durant dos mesos, evitant que passin l’estiu al desert, on les condicions climatològiques són extremadament dures, amb temperatures que poden arribar als 50ºC, unit a l’escassetat d’aigua i d’aliments. Un altra motiu de l’acollida és dur un control sanitari a aquests fillets, en el sentit de diagnosticar i tractar tots els aspectes sanitaris que es puguin i que presentin aquests infants per evitar el desenvolupament de malalties greus i proporcionar-los una major qualitat de vida.

Com a requisits per ser família acollidora n’hi ha alguns com que la família tengui una situació social i econòmica normal i estable i tenir un habitatge en condicions adequades, no important per res si la família d’acollida és monoparental o si està formada per una parella del mateix sexe. El compromís més important que es demana és que durant el temps d’acollida es responsabilitzin íntegrament dels fillets i vetllin pel seu benestar, alhora que es garanteixi l’assistència dels fillets als actes i visites institucionals que també s’organitzen, per donar visibilitat social i política al drama del poble sahrauí davant la societat civil i política de la comunitat.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.