3a edició del programa “Viu Menorca Biosfera” Menorca celebra el seu 25è aniversari com a Reserva de Biosfera per la UNESCO

 

Amb l’objectiu de donar a conèixer els valors socials i ambientals que conformen la declaració de l’illa de Menorca com a reserva de biosfera, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca ha realitzat, entre el 19 de novembre de 2017 i el passat 22 d’abril de 2018, la 3a edició del programa de comunicació “Viu Menorca Biosfera”. Aquest ha consistit en dotze activitats, sortides, rutes i visites guiades destinades a apropar als residents a diferents projectes i experiències de sostenibilitat que es desenvolupen actualment en l’entorn social i ambiental de l’illa de Menorca, declarada ara fa 25 anys reserva de biosfera per part de la UNESCO.

L’activitat “Artesania i tradicions” (9 de novembre de 2017) es va fer al Centre Artesanal de Menorca i es va dedicar a la difusió de la feina que desenvolupen els artesans de l’illa i de quina manera contribueixen a un model de desenvolupament econòmic sostenible. Amb el nom “Agricultura i biosfera: dels talaiòtics fins ara” (26 de novembre de 2017) es va fer una visita guiada al jaciment arqueològic i al lloc de Talatí de Dalt, una activitat amb la qual els assistents conegueren l’agricultura i la ramaderia dels antics pobladors de l’illa i els principis de l’agricultura responsable que practica aquesta finca i les adherides a l’Acord de Custòdia Agrària del GOB. L’activitat “Més enllà dels esclata-sangs” (17 de desembre de 2017) va permetre descobrir la diversitat fúngica que amaguen els nostres ecosistemes de la mà del Centre Micològic Dr. Saurina de Menorca. Mentre que amb la sortida amb el nom “Geologia, llegendes i cultura popular” (13 de gener de 2018) els inscrits aconseguiren lligar els conceptes geologia i patrimoni cultural immaterial a través d’una pujada a la muntanya de Santa Àgueda amb el Centre de Geologia de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis.

L’activitat “Amb gust de mar” (14 de gener de 2018) es va centrar en la pesca, i els assistents pogueren veure i pujar a les barques amb portes pelàgiques de xarxes d’arrossegament amb els armadors de la Confraria de Pescadors del port de Maó. “Biosfera fresca” (28 de gener de 2018) va consistí en una visita a l’obradoria de cervesa artesana Graham Pierce de Sant Climent. L’activitat “El batec de la reserva” (4 de febrer de 2018) es va dedicar a l’observació d’aus en el Parc Natural de l’Albufera des Grau de la mà dels tècnics del Centre de Recepció Rodríguez Femenias i la Societat Ornitològica de Menorca. I a la ramaderia amb races autòctones es dedicà la sortida “Compromís amb la terra”, a través de la qual l’amo del lloc de Torralbet va explicar com crien la vaca vermella  i el be menorquí, tot gaudint després d’un tast de producte artesà de la finca.

Amb l’activitat “Fortalesa de cultura i recerca” (4 de març de 2018) les persones inscrites visitaren la fortalesa de La Mola, una iniciativa cultural necessària per afermar un model turístic de qualitat i sostenible, i l’Estació Jaume Ferrer, on els científics de l’Instituto Español de Oceanografia explicaren diferents projectes d’investigació marina que duen a terme a Menorca. L’activitat “La força del voluntariat” (18 de març de 2018) va consistir en una visita guiada a l’Illa del Rei per conèixer la feina de voluntariat que es porta a terme en aquest interessant conjunt monumental. Mentre que la sortida “Gestió forestal sostenible” (8 d’abril de 2018) va permetre conèixer de la mà dels tècnics de l’Institut Balear de la Natura el model i el pla de gestió forestal que es desenvolupa a l’illa, les feines que fa el servei de prevenció i extinció d’incendis forestal, a més del tipus de gestió forestal que es dur a terme a la finca pública de s’Arangí i com es produeix carbó avui dia tot seguint els mètodes tradicionals. Finalment, l’activitat “Bones pràctiques en un destí biosfèric” (22 d’abril de 2018) va apropar als assistents al món del turisme, tot visitant dos models diferents d’allotjament turístic, on es gaudí de les explicacions sobre les polítiques mediambientals que hi desenvolupen.

Amb aquesta tercera edició, queda palesa la consolidació del programa i l’interès de la població local per conèixer els valors i els projectes que segueixen els principis que propugna la nostra reserva de biosfera. Hi ha hagut al llarg de tot el programa 578 inscripcions, que sumen un total de 1.669 persones inscrites, de les quals i degut a les limitacions d’aforament de certes activitats, hi ha participat 912 persones (794 adults i 118 fillets), de les quals un 63,4% a persones residents a Ciutadella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.