Favàritx, respecte per la nostra terra

La conselleria de Medi Ambient del Govern i el Consell de Menorca  regularan el trànsit a la zona del far de Favàritx, de manera excepcional i per aquest any 2018, mentre es regularitza l’estacionament a la zona. A partir de dia primer de juny s’establirà un sistema de transport públic i un sistema de vigilància dels accessos. La zona de Favàritx no ha comptat mai amb aparcaments regulats. Tots aquests anys els cotxes han aparcat als marges del camí dins propietat privada, en una situació irregular tolerada per les diferents administracions competents, com s’ha vingut fent a altres llocs. El que passa és que Favàritx forma part del Parc Natural de s’Albufera des Grau i ara mateix està pendent d’aprovació el Pla Rector d’Usos i Gestió que sí defineix les característiques de l’aparcament. Per tant mesures excepcionals per casos excepcionals.

La realitat a Favàritx, en la temporada de màxima afluència de visitants, ha estat: cotxes sense poder fer avant ni enrere, embussos, nervis, cues, claxons, fins i tot insults…i tot açò en un entorn natural i – suposadament- protegit. Per cert, prou paciència ha tingut la propietat del camí d’accés en haver aguantat tant de caos enmig d’un paratge tan idíl·lic. I ha passat el que havia de passar: contra l’abús i el caos, ordre i mesures. En aquest cas les administracions competents s’han posat d’acord per poder donar una alternativa d’accés a la zona de Favàritx mitjançant transport públic regular, evitant al mateix temps les situacions de falta de seguretat que provocaria la manca d’estacionament als marges del camí. I quan s’aprovi el Pla de Gestió corresponent ( que serà aquest 2018) s’establirà un aparcament regulat amb una capacitat per a 200 cotxes en la zona de les antigues bateries o en una zona propera, així com estableix l’esmentat Plà que es troba en tramitació.

Pensam que aquests tipus de mesures són necessàries i que, en aquest cas, l’administració ha fet el que tocava, però també pensam que som els visitants (els menorquins primer i els forans després) els que hem de respectar, per damunt de tot, l’entorn privilegiat que és Menorca, ja sigui Favàritx o qualsevol altra. És probable que a partir d’ara aquest tipus de mesures de regulació de trànsit i accessos a llocs emblemàtics del nostre territori es converteixin en habituals, i caldrà molta pedagogia per part d’uns i molta comprensió per part dels altres per arribar a una convivència cívica i un enteniment responsable entre l’Home i el Territori. Respectem la Menorca que tenim i fem sostenible la convivència amb ella.

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca