El cranc imperial, un dels grans de la nostra cuina Habita enterrat entre l’arena des de 20 a 100 metres de profunditat i que es sol pescar per les barques de bou

El dissabte, com sol fer gairebé cada setmana vaig anar a fer la meva volta gastronòmica pel la Plaça des Mercat o sa Plaça des Peix de Ciutadella, tot aprofitant per a comprar als pagesos i als petits botiguers locals les fruites i verdures de temporada amb les que prepararé els cuinons del cap de setmana o de la setmana, a més de comprar el pa de blat de xeixa de la Marcona o el pa pagès del Forn de ca s’Àvia.

Donant una ullada a les captures de peix i marisc, a més de les gambes vermelles de Ciutadella que vam comprar per a fer un arròs, hi vaig veure un exemplar de cranc imperial o de cranc reial (calappa granulata), molt comú fa unes dècades a la nostra illa i també comú al Mediterrani, Canàries, Madeira, Azores i Sahara.

És un tipus de cranc que habita enterrat entre l’arena des de 20 a 100 metres de profunditat i que es sol pescar per les barques de bou quan van a la gamba o a l’escamar-la, juntament amb el cranc de fonera.

Jo record que la meva mare en solia comprar a plaça sempre que en veia, i amb ells en feia caldera o panadera, i també en posava als arrossos dins el tià de terra.

És un cran molt gustós, de sabor potent i a la vegada vistós. Crida l’atenció el seu cos abombat i ample que ens pot recordar a un calàpet, amb les seves taques vermelles i les seves mordales potents, que li serveixen per alimentar-se de petits mol·luscs i també de peixos. Sol arribar fins als 11 centímetres de diàmetre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *