35 històries de Balears arriben a la final del concurs literari “Ficcions” Roser Moll i Mascaró, del grup Udol i de l’institut IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, ha estat premiada amb el Premi a la Millor Història de Menor

La desena edició del concurs literari juvenil “Ficcions, l’aventura de crear històries” ha lliurat aquest dimarts a Menorca els premis als seus finalistes. De les més de 900 històries completes lliurades durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat els 168 grups finalistes: 94 a Catalunya (154 alumnes), 39 al País Valencià (62 estudiants) i 35 grups a les Illes Balears (un total de 54 estudiants). Dels 54 estudiants finalistes de les Illes, 20 són de Mallorca, 14 d’Eivissa i 20 de Menorca. “Ficcions” compta amb el suport de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.

Roser Moll i Mascaró, del grup Udol i de l’institut IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, ha estat premiada amb el Premi a la Millor Història de Menorca. Amb aquest reconeixement, la guanyadora també assistirà al lliurament de premis de Palma, el proper 15 de maig, on opta a ser guardonada amb el Premi a la Millor Història de les Illes Balears. El jurat ha considerat que mereixia la primera posició de Menorca d’entre els 158 participants menorquins d’aquesta edició per ser un relat madur, sobre la llibertat i la cerca de la felicitat, que aconsegueix atrapar el lector en un joc de paraules constant que demostra la imaginació i l’enginy de l’escriptora”.

El premi a la Segona Millor Història de Menorca s’ha repartit ex aequo entre Teresa Gener, sota el pseudònim Teresa777, de l’escola Salesians Ciutadella–Calós de Ciutadella, que el jurat ha considerat “una història original, amb un joc de temps molt ben resolt i amb un to de suspens que va evolucionant amb força a mesura que avança la història. Una descripció molt interessant de les escenes claustrofòbiques i de la ment desconcertada del protagonista”. El segon grup guanyador de l’illa ha estat Germans JE, format per Jordi Mascaró i Enric Morlà de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior amb la història “L’ombra del passat”, atorgat “per la intensitat del seu relat que descriu com un error no reconegut i mantingut en secret durant tota una vida acaba destruint tot allò que s’estima. Un relat de detectius i assassinats on la història central es basa en la vida privada del mateix policia que l’investiga”.

Pel que fa al Premi al professor més motivador de les Illes Balears, la guanyadora ha estat Nati Mir de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior.

El concurs va tancar la seva desena edició el passat 26 de març amb una participació rècord de 3.593 participants d’entre 14 i 18 anys provinents de 314 centres educatius diferents, dels quals 616 alumnes són de les Illes Balears. Les xifres suposen un rècord absolut en la història del concurs, ja que el resultat de participació s’ha incrementat més d’un 23% respecte a la novena edició, tant per la participació dels alumnes com per la motivació del professorat.

La directora general de Política Lingüiística del Govern, Marta Fuxà, ha assistit aquest dimarts al lliurament de premis de Menorca, en un acte en què hi han estat també presents el conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, i Josep Ritort, secretari general de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), que els convoca.

L’acte de lliurament de premis a Menorca, aquest dimarts 8 de maig, és el primer de tres actes diferents a les illes que hi han participat: a Eivissa serà el dijous 10 de maig i en què entregarà els premis la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; i a Mallorca serà el dijous 17 de maig. Al lliurament de Palma, s’entregarà el premi a la millor història de Mallorca, i tot seguit amb la presència dels grups guanyadors de Menorca i Eivissa, s’anunciarà el grup guanyador de les Illes Balears.

A l’edició d’enguany, i dins del territori de les Illes, es repartirà el Segon Premi de cada illa, que guanya un reproductor mp3 i el Primer Premi que consisteix en un iPod Touch. Així mateix, en l’acte de Palma es farà entrega del premi a Millor Història de les Illes Balears, que consisteix en un iPad. El guanyador d’aquest premi, a més, assistirà a la final de Catalunya que tindrà lloc el proper dimecres 23 de maig a La Pedrera. La resta de finalistes rebran un diploma com a reconeixement de la feina feta i a la seva participació a Ficcions 2018.

El concurs “Ficcions, l’aventura de crear històries” és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana. AMIC representa més de tres-centes publicacions en paper i digitals fortament arrelades al territori.

DADES

Participació total a les Illes Balears: 616 alumnes

Llistat de finalistes de Balears per illes (35 grups finalistes formats per 54 estudiants)

MENORCA: participació 158 alumnes de 7 centres educatius

 • Menorca (14 grups finalistes formats per 20 alumnes)
  • Grup Ainès, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior
  • Grup An, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella
  • Grup Futures Escriptores, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior
  • Grup Gatzona, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella
  • Grup Germans JE, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior
  • Grup iireeneeqf, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior
  • Grup iris salord, del Col·legi N.S de la Consolació de Ciutadella
  • Grup lauraeva, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior
  • Grup Martina Piñero, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior
  • Grup Ona Portella, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior
  • Grup TAC, del Col·legi N.S de la Consolació de Ciutadella
  • Grup Teresa777, de Salesians Ciutadella de Ciutadella
  • Grup Udol, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella
  • Grup wolf, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *