Front comú del Govern i els consells insulars davant noves amenaces de prospeccions a la Mediterrània Francina Armengol, ha definit el “MedSalt-2” com un projecte “que es vol vestir de científic” però que té com una de les seves finalitats “saber si aquí hi ha petroli”.

El Govern i els consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera han aprovat una declaració institucional sobre la protecció de la mar Mediterrània davant els projectes de prospecció i sondeig. El text, que ha estat signat pels presidents de les cinc institucions, demana al Govern de l’Estat la retirada del projecte de sondejos “MedSalt-2”, sol·licita al Congrés que permeti la tramitació i l’aprovació de la Proposició de llei sobre la protecció de la mar Mediterrània, aprovada pel Parlament de les Illes Balears, i insta el Govern central a fer front comú amb les institucions de les Illes Balears davant els projectes que poden tenir un efecte advers per al medi marí balear, així com a actuar amb transparència, oferint tota la informació referent als projectes que s’hi vulguin dur a terme.

“Deim un no claríssim a aquest i a tots els projectes que serveixin per distorsionar el nostre medi ambient, el nostre patrimoni natural i la nostra manera de viure”, ha indicat la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, qui ha definit el “MedSalt-2” com un projecte “que es vol vestir de científic” però que té com una de les seves finalitats “saber si aquí hi ha petroli”. Així mateix, la presidenta ha detallat totes les accions dutes a terme per part del Govern durant aquesta legislatura per aturar les prospeccions petrolíferes a la mar balear. A més d’aquest manifest, se n’ha signat un altre presentat per l’Aliança Mar Blava.

La presidenta ha fet aquestes declaracions després de finalitzar la sisena Conferència de Presidents, en la qual també s’ha firmat un altre manifest contra les prospeccions presentat per la plataforma “Balears diu no”.

PGE 2018 i descompte del 75%

Així mateix, durant la reunió la presidenta ha informat els assistents sobre la situació econòmica i política actual, que inclou l’estat de les negociacions amb l’Estat per al nou REB i altres qüestions, com el tractament que reben les Illes Balears en els pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2018. Armengol ha definit el projecte de pressupostos com a “absolutament decebedor”. “Ens tornen a col•locar a la coa d’inversions per càpita a nivell de l’Estat”, ha indicat la presidenta, referint-se al fet que els pressupostos proposen una inversió de 149 euros per càpita, mentre que la mitjana estatal és de 218 euros per càpita. En el mateix sentit, ha reclamat al Govern central que inclogui el 75 per cent de descompte en les connexions des de les Balears a la resta de l’Estat, tant en el marc dels pressupostos com en el futur REB.

La trobada també ha servit per tractar la creació de la comissió que ha d’elaborar un document marc sobre l’atenció educativa de 0 a 3 anys. Així doncs, la Conferència de Presidents compleix el mandat del Parlament, que acordà l’elaboració d’aquest document que ha d’incloure un diagnòstic i una anàlisi de la situació actual, a més d’oferir unes línies bàsiques a seguir per part de les institucions.

També s’ha tractat l’estat dels traspassos de competències als diferents consells. En aquest punt, cal destacar que el traspàs de la competència de promoció turística als consells de Mallorca, Menorca i Formentera, així com l’ampliació a Eivissa, és efectiva des del passat 1 d’abril.

La sisena Conferència de Presidents s’ha duit a terme a la seu del Consell Insular d’Eivissa. A més de la presidenta i dels presidents dels quatre consells, per part del Govern hi han assistit la vicepresidenta del Govern i consellera de Turisme, Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets; la consellera de Presidència, Pilar Costa, i el director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior, Josep Claverol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *