Davant les portes d’una nova temporada turística

Com cada any el mes de maig ens indica que hem obert les portes a una nova temporada turística, i sembla que tenim un mal endèmic a la nostra illa, amb el tema de les obres sense acabar, o fins i tot d’iniciar-ne algunes quan sabem que estan arribant els primers visitants, cosa que els hi causa una primera impressió gens bona.

Des del Consell de Menorca s’han fet veritables esforços, i amb resultats, perquè la temporada s’iniciï abans i acabi més tard. S’han fet bones promocions a fires especialitzades tot anant a cercar un turisme alternatiu al de sol i platja dels mesos de juliol i agost, que ja tenim més que consolidat, però tots aquests esforços perillen quan per manca de planificació l’entorn que ha d’acollir als que ens visiten no acompleix amb un mínim de les seves expectatives.

A Ciutadella, per a posar un exemple, no és de rebut que els empresaris del port de Ciutadella estiguin patint encara les obres del port, unes obres que s’estan allargant massa i que estan afectant seriosament les economies dels restaurants que allà es troben, que pateixen renous, pols i mil i un molèstia que fa que els seus possibles clients optin per a cercar altres indrets.

Desgraciadament, tenim encara una temporada turística massa estacional, que es centra en quatre mesos de temporada i si se’n perd un, com és el cas d’abril i part del maig, les caixes seran difícils de quadrar.

Des de les Administracions s’han de fer plantejaments que tinguin en compte aquests fets, i els possibles danys econòmics que poden causar. Som de l’opinió que tot es pot resoldre si es planifica, si es fa un seguiment seriós i s’actua en conseqüència.

Per altra banda hi ha zones madures, com és el cas de Cala en Blanes, que necessiten de noves polítiques de promoció i també de reconversió urbanística, perquè avui per avui i ho venim patint des de fa anys, aquesta urbanització no sols es va deteriorant urbanísticament, sinó que ha deixat de ser un dels receptors turístics destacats, i poc a poc es converteix en residual.

Calen noves maneres de fer turisme, de fer política turística més enllà del sol i platja, i tenir en compte que els visitants no vénen a l’illa per anar a un determinat establiment hoteler o a una determinada urbanització, o habitatge unifamiliar, sinó que vénen a cercar un entorn, una sèrie de factors que els facin desconnectar, relaxar-se i gaudir, i aquí hi ha l’amabilitat cap al turisme, atencions diferenciades, un entorn cuidat, unes infraestructures adients, bona mobilitat, netedat, servei i gastronomia, entre altres.

Estam davant una nova manera de fer turisme, i ens hi hem de saber adaptar.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *