“L’oli que posicionarà Menorca al mapa de l’oleïcultura és el d’olivó dels ullastres” Manuel Ignacio Sánchez Fuentes és coordinador del Grup d'Oleïcultura de Menorca

Metge naturòpata de carrera i investigador expert en AOVES (Oli d’Oliva Verge Extra) i dieta mediterrània, Manuel Ignacio Sánchez Fuentes (Salamanca, 1956), apart de president de l’ONG Gloria Olivae, dedicada a la dimensió humanitària i solidària de l’olivera i la seva cultura per la pau, és l’actual coordinador del Grup d’Oleïcultura de Menorca (GOM). Després de viure a Madrid des dels 20 anys i de passar també dues dècades al Valle del Tiétar, a Arenas de San Pedro (Àvila), l’octubre d’enguany farà quatre anys que Sánchez Fuentes va fixar la seva residència a Menorca, as Castell, des d’on és un dels impulsors més decidits del projecte anomenat ‘Un puente de oro líquido en el Mediterráneo’, que, a la vegada, passa per l’impuls dels AOVES de Menorca.

Què s’entén per AOVE? Quines característiques té aquest oli que no tenguin altres olis?

Bé, AOVE són les sigles en castellà d’Oli d’Oliva Verge Extra, i aquesta denominació ja indica la màxima qualitat que pot tenir un oli d’oliva dins de les categories en què es classifica, i està referenciat perquè no ha de tenir cap defecte. Quan és així es qualifica com a Verge Extra, que ve a ser el més pur suc d’oli d’oliva, que també es diu ‘immaculat’, que no té taca i és verge. A partir d’ell ja són categories inferiors, com l’AOV, Oli d’Oliva Verge, que ja presenta algun defecte. De fet, aquestes dues són les úniques categories que podem dir que són sucs d’olives, perquè després hi ha els ‘lampantes’ (dit en castellà), que parteixen d’un oli ‘pla’ i que venen de l’ús de l’oli d’oliva per a llànties i no es pot consumir pels humans, i perquè es pugui consumir d’alguna manera s’ha de refinar. Quan posa ‘oli d’oliva’ i res més vol dir que són d’aquesta categoria de ‘lampantes’, i que han passat per aquest procés artificial i químic, afegint-s’hi un poc de Verge Extra perquè tengui quelcom d’olor i sabor, però que res tenen a veure amb els AOVES ni els AOVS.

I n’hi ha molts a Menorca de productors d’AOVE i varietats d’olives?

Una singularitat de l’illa és que tots els olis d’oliva que es treuen són Verge Extra. Encara que hi ha pocs productors, tots intenten, i ho aconsegueixen, treure la màxima categoria, amb més o manco producció comercial. Un dels primers fou S’Olivaret a Ciutadella, que actualment duen els de Son Felip, també a Ciutadella. L’AOVE de S’Olivaret és a base de la varietat arbequina, mentre que amb el nom de Son Felip treuen dos ‘coupage’ multivarietat (mescla de diferents per trobar-ne un de nou): un que és ecològic, l’únic que hi ha, i que té sis varietats d’oliva en la seva composició i és un ‘coupage’ natural (arbequina, cornicabra, manzanilla, sevillenca, argudel i empeltre); i l’altre que és elaborat i en la seva composició duu picual, arbequina i koroneiki.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *