Actes 8 Març

Enamorats de les ‘mates’

Estalmat (Estímul del Talent Matemàtic) és un projecte de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales i a les Illes Balears està organitzat conjuntament per la Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX. Aquest programa tracta de detectar, orientar i estimular de manera continuada, al llarg de dos cursos, el talent matemàtic excepcional d’estudiants de 12-13 anys, sense desarrelar-los del seu entorn, mitjançant una orientació setmanal, que s’efectua cada setmana per tres hores. Fa uns dies va tenir lloc a Palma la clausura de la primera promoció de fillets Estalmat i entre ells hi havia el ciutadellenc Òscar Pérez Massanet, acompanyat del professor Miquel Capó Dolz.

Aquesta primera promoció ha estat formada per 15 fillets i filletes de les illes que han gaudit dedicant els dissabtes del curs passat i d’aquest a resoldre reptes matemàtics. El balanç, per als joves, les seves famílies i els organitzadors no pot ser millor. Mentres altres al·lots de la seva edat estan jugant pel carrer, o a la videoconsola, els joves Estalmat estan fent jocs de nombres i intentant  cercar la solució a problemes matemàtics; i és que ells tenen una capacitació extraordinària per a les matemàtiques. Gràcies a n’aquest programa es cobreixen les necessitats que l’educació ordinària no pot cobrir. El professor Miquel Capó Dolz és un dels mestres que duen a terme aquesta tasca tan interessant, i a més ho fa d’una manera totalment desinteressada i és que tant a ell com al jove ciutadellenc Òscar Pérez Massanet, i la resta dels trenta joves Estalmat els encanten les matemàtiques.

A la sessió de graduació de la primera promoció d’Estalmat els joves van recollir els seus diplomes amb n gran somriure a la cara i és que “han xalat molt, tant, de fet, que han demanat als organitzadors que els hi donin més sessions”. Tothom coincideix en que aquest programa educatiu és molt necessari perquè “a l’hora d’atendre l’atenció a la diversitat efectivament el sistema educatiu es bolca especialment en els fillets amb dificultats d’aprenentatge, però no sol cobrir les necessitats dels fillets amb altes capacitats o amb determinats talents”. Durant aquest curs també s’ha comptat amb el suport de la Conselleria d’Educació, fet que ha permès als joves venir a fe un cap de setmana a Menorca o visitar el Museu de les Matemàtiques a Barcelona. També s’ha pogut cobrir la despesa dels joves que s’han desplaçat de Menorca i d’Eivissa a la UIB.

Per qui en pugui estar interessat, la matrícula pel nou curs d’Estalmat ja és oberta.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris. Si et vols fer subscriptor, ens pots trucar al número de tèlèfon 971 38 29 20 i t’informarem

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.