L’Institut d’Estudis Catalans acull la presentació del volum de l’Enciclopèdia de Menorca “Història de la medicina” de Josep Miquel Vidal “Història de la Medicina” és una obra imprescindible per a la història de Menorca

La seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir divendres la presentació del volum de l’Enciclopèdia de Menorca “Història de la medicina”, obra pòstuma de Josep Miquel Vidal Hernández. En representació de la nostra illa van intervenir la vicepresidenta primera i consellera de Cooperació Local i Promoció Turística, Maite Salord, i Miquel Àngel Casasnovas, director de l’Enciclopèdia de Menorca.

Durant l’acte es van projectar vídeos i imatges d’arxiu i també van intervenir Pepe Pardo-Tomás (CSIC-IMF) amb la conferència: “La darrera aposta intel·lectual de Josep Miquel Vidal: com construir la història de la medicina de Menorca” i Antoni Roca-Rosell (UPC), amb la semblança “Josep Miquel Vidal, historiador de la ciència”.

“L’any 2014, just un any després de la sobtada desaparició del seu cofundador i principal promotor, Josep Miquel Vidal, la continuïtat de l’Enciclopèdia no estava garantida, per raó de les greus dificultats econòmiques que, si no se solucionaven, acabarien fent inviable el projecte. Afortunadament, el seny i el sentit institucional es van acabar imposant. L’Obra Cultural de Menorca i els autors de l’Enciclopèdia, després de molts d’esforços, van obtenir finalment el suport del Consell Insular de Menorca, dels vuit ajuntaments de l’illa i del Govern de les Illes Balears, per garantir la supervivència i viabilitat del projecte. Pels volts de 2005, en Josep Miquel Vidal ja tenia clar que la viabilitat a llarg termini de l’Enciclopèdia passava per instituir una fundació que assumís la feina que fins aleshores havia fet l’Obra Cultural de Menorca, l’entitat que des dels seus inicis i fins aquell moment havia assumit el repte enorme de coordinar i publicar l’Enciclopèdia de Menorca.”, va explicar Maite Salord. A partir de 2014, el Consell s’ha convertit en el principal finançador de l’Enciclopèdia, amb una aportació de 15.000€ anuals.

“Història de la Medicina” és una obra imprescindible per a la història de Menorca, i d’una aportació cabdal per a la història de la ciència dels Països Catalans, disciplina en la qual Josep Miquel Vidal va treballar durant molts anys amb intenses connexions amb l’Institut d’Estudis Catalans i, concretament, amb la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica. La consellera Salord va destacar l’emotivitat d’un acte que va suposar un merescut homenatge a l’autor del volum, i l’activista i promotor d’aquest gran projecte cultural i científic de la Menorca contemporània.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.