Cal una gestió assenyada de la cosa turística

Dimarts dia 29 de maig, per primera vegada aquesta temporada, amarrà a l’exterior del dic de Son Blanc el creuer Costa Victoria. Amb la d’aquest dimarts 5 de juny han estat les dues primeres vegades de les 7 concertades per aquest estiu. El barco transporta uns 2.000 passatgers cada vegada. Noemí Camps, regidora de Turisme, donà la benvinguda al primer grup de turistes de creuer que han encetat la temporada. La regidora expressà la satisfacció de que la naviliera hagi programat les visites a Ciutadella perquè «Estratègicament és una modalitat turística que ens interessa, per com diversifica el sector, i perquè conté una gran força dinamitzadora de l’economia de la ciutat». Certament l’arribada de turistes, sempre que sigui en la mesura que Ciutadella i els seus serveis poden admetre, és una bona noticia per bona part de la ciutadania, especialment la que es dedica als serveis. Aquests dimarts hem pogut veure algunes barcasses del creuer baixar a port a grups de turistes (evidentment no són els 2.000 els que decideixen baixar) i a n’aquests passejar pel poble.

A mesura que avança la temporada forta d’arribada de turistes Ciutadella es va omplint i hi ha diverses veus que tenen por  de que la massificació converteixi el nostre poble en un “parc temàtic”. Certament és difícil (aquí, a Venècia i arreu) trobar l’equilibri de convivència entre la vida local i el que provoca l’arribada massiva de turisme. La creació de riquesa ha d’estar supeditada a la convivència i al manteniment del normal ritme vital dels membres d’una comunitat. La gestió de la cosa turística ha d’estar controlada i ben gestionada i hi ha molta feina a fer. Si el tema dels accessos a certes platges i dels aparcaments ens havia fugit de les mans, no hem de deixar que ens en fugin d’altres. L’arribada de creuers de determinada capacitat i amb una tipologia de turista concreta  pot ser positiva per la nostra ciutat, sempre i quant es gestioni correctament. En aquest i en altres cassos els responsables polítics hi tenen molt a dir i, sobretot, molt a fer.

A l’hora de tancar aquesta edició d’El Iris ens assabentam del traspàs de Soledad Navarro, qui fou tècnica de turisme a l’Ajuntament de Ciutadella i que tingué una funció pionera com a responsable de la formació de molts guies turístics. Els seus coneixements, els seus consells, la seva professionalitat i el seu tarannà obert i inclusiu han format part de la seva relació amb el nostre setmanari i amb els que en formam part. Si un dia s’escriu la història del turisme a Ciutadella, na Sole hi tindrà un paper destacat, no en tenim cap dubte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *