Unes 33.000 persones han visitat l’exposició itinerant sobre la Menorca Talaiòtica La mostra tanca ja el seu recorregut

L’exposició que ha portat per títol L’arquitectura talaiòtica a la Prehistòria de Menorca es va tancar el 6 de maig al Museu d’Arqueologia de Catalunya, on es va poder visitar des del dia 22 de febrer. Durant aquests mesos l’han visitada un total de 7.266 persones. Sumades a les 14.721 visites que va rebre al Museu Arqueològic Nacional de la Comunitat de Madrid, les 4.390 al Museu Arqueològic d’Eivissa i les 6.164 al Museu de Prehistòria de València, donen un total de 32.969 persones que ja coneixen un poc millor la cultura talaiòtica de Menorca.

Durant els mesos que la mostra s’ha exhibit a Barcelona, igual que ha passat a les altres seus, s’han realitzat una sèrie d’activitats relacionades: xerrades i visites guiades. Algunes de les activitats s’han realitzat en col·laboració amb Amics de la UNESCO Barcelona.

Aquesta exposició constitueix una més de les activitats destinades a donar a conèixer el patrimoni arqueològic menorquí fora de l’illa, en el context de la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial. Constitueix la primera exposició monogràfica que tracta de forma general el tema de la prehistòria de l’illa, fora de Menorca. La mostra tanca ja el seu recorregut, ja que moltes de les peces que s’hi han pogut veure constitueixen els fons més importants del Museu de Menorca i s’incorporaran al nou muntatge permanent que s’inaugurarà pròximament.

Els objectius principals d’aquesta exposició han estat, per tant, donar a conèixer el ric patrimoni prehistòric de Menorca entre la població de diferents indrets d’Espanya, difondre la candidatura a Patrimoni Mundial i sol·licitar adhesions. Però no podem oblidar el potencial d’aquestes actuacions a l’hora d’estimular la visita a Menorca en el marc d’ofertes de turisme cultural i arqueològic. Són uns recursos, aquests, que l’illa pot brindar durant tot l’any i que, de fet, es poden gaudir molt millor fora de la temporada estival. L’excepcional patrimoni arqueològic de l’illa, per tant pot contribuir de forma significativa a l’oferta alternativa que ajudi a desestacionalitzar el turisme.

A nivell formal, en aquesta exposició s’ha intentat donar molta importància a la imatge, tant pel que fa a les il·lustracions (Dbòlit) com pel que fa a les fotografies (Ricard Pla). Algunes de les il·lustracions, com per exemple la que acompanya a l’eix cronològic, s’han refet i es reutilitzaran en el nou muntatge de l’exposició permanent del Museu de Menorca. El mateix passa amb les maquetes que s’han fet per aquesta exposició, que representen els edificis més representatius de la prehistòria de Menorca i que s’integraran a la futura exposició permanent del Museu de Menorca o al centre d’interpretació de Torre d’en Galmés.

La utilització de tots aquests recursos visuals té com a objectiu connectar al públic no especialitzat amb el patrimoni prehistòric de Menorca i animar-lo a visitar l’illa.

Pel que fa a la selecció de peces arqueològiques de l’exposició, procedeixen dels fons del Museu de Menorca i el Museu Municipal de Ciutadella, que han col·laborat de forma activa en la selecció de les peces i el muntatge de l’exposició. S’han seleccionat peces que serveixin per il·lustrar i ajudar a entendre el discurs de l’exposició, centrat en l’arquitectura de la Menorca prehistòrica i la seva doble vessant: edificis per als vius i edificis per als morts. Però evidentment, també s’ha tingut en compte l’excepcionalitat i bon estat de conservació de les peces a l’hora de fer la tria. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que l’exposició pretén divulgar la nostra prehistòria, però també sorprendre el visitant i despertar-li la curiositat, la voluntat de conèixer més sobre el tema i, per tant, les ganes de visitar Menorca i veure els monuments in situ.

El plantejament i desenvolupament científic de l’exposició ha estat elaborats per Elena Sintes i Antoni Nicolau, dissenyada per Francesc Pla i Eva Serrats de l’estudi Leve Projects i ha estat produïda per Mediterraneum. Cultura, turisme i medi ambient i Kultura. Idees i estratègies per al patrimoni.

La mostra ha estat organitzada per el Consell Insular de Menorca i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, amb la col·laboració de Triangle Books, Fundació Balearia i AC/E Acción Cultural Española.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.