El Consell Insular cerca solucions per compatibilitzar la presència de vinjolites als nostres pobles Llança una prova pilot a Ferreries per evitar la caiguda de dejeccions

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca en col·laboració amb l’Ajuntament de Ferreries i la Societat Ornitològica de Menorca, han contractat un sistema dissenyat per evitar la caiguda, sobre les voreres, d’excrements d’aus i així tractar de buscar una solució a la problemàtica de les dejeccions en les voreres.

La setmana passada es va portar a terme la instal·lació d’un sistema de canalitzacions situat sota els nius de vinjolita per evitar la caiguda al sòl dels seus excrements. La  prova es portarà a terme a dues localitzacions diferents de Ferreries per veure la seva funcionalitat.

El sistema instal·lat permet la seva neteja al final de la temporada de cria. Aquest sistema serà controlat durant tota l’estació reproductora amb l’objectiu de determinar si funciona correctament. Un cop comprovat que el sistema funciona correctament, es podria estendre a la resta de municipis de l’illa.

La vinjolita

La vinjolita (Delichon urbica) és una espècie molt familiar a causa del seu costum d’establir-se en pobles i ciutats, on s’instal·la per reproduir-se, i és fàcil d’observar en els seus vols durant la captura d’insectes. És una au molt útil ja que diàriament consumeix una gran quantitat de mosques i mosquits. No obstant això, en construir els seus nius en els alerons d’edificis, sol deixar gran quantitat de dejeccions i de restes de materials sota els nius, embrutant les voreres dels pobles. En ser una au protegida no es poden dur a terme activitats que puguin molestar a l’espècie o als seus llocs de cria, encara que en alguns municipis s’ha observat que s’han retirat els seus nius, la qual cosa és una actuació no permesa.

L’espècie es troba distribuïda per tots els municipis de l’illa, amb una població global al voltant de 550 parelles, dades disponibles gràcies al control anual que duu a terme la Societat Ornitològica de Menorca des de fa bastants anys. Les dades disponibles mostren que Ferreries és el municipi amb major població, estimada al voltant de 220 parelles, mentre que en els municipis d’Alaior, Es Castell i Ciutadella l’espècie ha sofert un descens en els últims anys.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.