Actes 8 Març

Les pilotes amb salsa d’avellanes o pilotes de Sant Joan Les pilotes amb salsa d’avellanes conserven totes les característiques de la cuina medieval

La festa de Sant Joan a Ciutadella té una gastronomia pròpia, però que poc a poc s’està perdent, bé perquè requereix més elaboració, bé perquè estan canviant els costums i tenim accés a productes que abans no formaven part de la cuina de cada dia pel seu cost econòmic, o perquè s’han posat de moda.

Sant Joan és una festa antiga, que data dels inicis del segle XIV, i per tant a més de ser festa religiosa i gremial, és també medieval com ho demostren dos dels plats antics més característics de la festa, les pilotes amb salsa d’avellanes –també ho són les cuinades amb salsa d’ametlles-, i el menjar blanc, que és la postra típica d’aquest dies, i que encara es manté com a tradició a moltes famílies.

Les pilotes amb salsa d’avellanes conserven totes les característiques de la cuina medieval, on no hi trobem cap ingredient anterior al descobriment d’Amèrica al 1492, pel que podem assegurar que és un plat de cuina precolombina, i els seus ingredients són aquells que van consumir les cultures que van dominar l’illa: romans, bizantins, àrabs, cristians com també la comunitat hebraica que va conviure amb aquestes religions.

Les pilotes, per exemple, estan fetes de carn de vedella -antigament podria ser carn de bou-, carn que consumeixen cristians, musulmans i jueus; amb la particularitat que no es sofregeixen dins cap greix, bé sigui oli d’oliva, mantega o sèu, sinó que es bullen impregnades de blanc d’ou. Una cocció que ens pot resultar rara avui en dia, però comú a l’època medieval.

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris.

Si et vols fer subscriptor a les edicions en paper o digital, ens pots trucar al número de telèfon 971 38 29 20 i t’informarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.