Menorca, pionera en la lluita contra el plàstic durant les festes de Sant Joan gràcies al Sistema de Dipòsit Aquesta acció ha emulat el funcionament del Sistema de Dipòsit d'envasos de begudes que recull la proposta de Llei de Residus balear

Durant les festes de Sant Joan de Ciutadella, les entitats impulsores de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’, conjuntament amb el Consell Insular de Menorca, la Agència Menorca Reserva de Biosfera i l’Ajuntament de Ciutadella, han demostrat com, quan els envasos tenen un valor econòmic (10 cèntims), no acaben abandonats.

El 23 i 24 de juny, durant les festes de Sant Joan de 2018 a Ciutadella, abandonar envasos ha tingut un doble premi. A més d’evitar que molts acabin abandonats, primer pels carrers de la ciutat i després al fons de la mar, s’ha recompensat amb 10 cèntims per cada llauna, ampolla o bric que s’ha dut a la màquina de retorn d’envasos que les entitats de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’, conjuntament amb el Consell Insular, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera i l’Ajuntament de Ciutadella  instal.lada a la Plaça dels Pins

Aquesta acció ha emulat el funcionament del Sistema de Dipòsit d’envasos de begudes que recull la proposta de Llei de Residus balear, i que ja funciona amb èxit en 40 regions de tot el món.

“Recuperar la pràctica de tornar les llaunes i les ampolles a la tenda, cosa que ja fan a 40 regions de tot el món, ha de ser una gran ajuda per evitar que cada dia 1 milió d’envasos de begudes es perdin i acabin contaminant les Illes Balears”, ha indicat Eusebio Martínez de la Casa, portaveu de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’.

“En el cas del plàstic, cada dia a les Balears es venen 500.000 ampolles de les quals 350.000 es perden i contaminen el nostre entorn. No és només que aquest abandonament massiu suposi un desastre ambiental, és que els materials d’aquests envasos perduts equivalen a 6 milions d’euros anuals”, ha afegit.

Per la seva banda, Javier Ares, president de l’Agència Menorca Reserva de la Bisofera, ha declarat: “El problema dels plàstics se’ns ha anat de les mans. Per xemple, els últims estudis de la sal de taula revelen que totes les sals analitzades en els cinc continents contenen microplàstics. La única solució és canviar tot el procés ja que no n’hi ha prou amb reciclar”. I ha proseguit: “S’ha d’apostar per un altre tipus d’envasos i embolcalls, així com per l’augment del material reciclat en els envasos de plàstic. Per la nostra banda, les administracions hem de posar tots els nostres esforços en regular la sortida al mercat dels envasos i el seu obligat reciclatge, en el qual hem de contribuir tota la ciutadania i les empreses”.

Marta Marquès, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ciutadella, ha valorat molt positivament aquesta experiencia perquè “totes les deixalles que arriben a Milà sense separar, dins la típica bossa de fems on hi ha de tot, les pagam a preu d’or. En canvi, aquest sistema de reciclatge pràcticament s’autogestiona”. Marquès ha explicat que en dates com aquestes, l’ús de plàstic d’un sol ús a Ciutadella es dispara. “I molta part d’aquest plàstic acaba al terra. El cost logístic i econòmic que açò suposa escapa de qualsevol lógica”, ha especificat.

La prova s’ha dut a terme des del capvespre del dia 23 fins al capvespre del 24 i s’ha limitat la quantitat d’envasos retornables a 10 per persona, per assegurar que les llaunes i les ampolles retornades són les que han estat consumides durant la festa.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *