Retalls ‘morts’ de marès que reviuen per convertir-se en escultures Pedra morta, pedra viva' és el títol de l'exposició

 

Pedra morta, pedra viva’ és el títol de l’exposició amb què José Luis Juaneda Salas (Ciutadella, novembre de 1950), de 67 anys i que firma la seva obra amb el nom artístic d’Irpis’ (que és ‘Sipri’ escrit al revés. ‘Sipri’ és el sobrenom amb què era conegut a Ciutadella el seu pare i que duen també els seus altres dos germans), debutarà fora de Menorca, concretament a l’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer de la catalana Vilafranca del Penedès. Açò després que fes la seva primera exposició individual a l’illa amb 65 anys, quan tan sols en feia tres d’anys que havia començat a crear escultures.

Dels inicis de finals de 2013 a Vilafranca del Penedès

De fet, va ser el mes de desembre de 2013 quan José Luis Juaneda ‘Irpis’ va decidir-se a començar a fer escultures, cosa que no havia fet mai abans, ni en la seva vida laboral ni com a afició. Aquell moment d’inici va coincidir amb la mort del seu amic Nicolau Cabrisas Gili (1916-2013), conegut com en ‘Colauet’, a qui durant uns anys Irpis va ajudar (però no fent escultures ni res artístic, sinó simplement anant a cercar pedres per a les seves fantàstiques creacions) en la ‘construcció’ de la cova-museu que tenia a Santandria, al costat del restaurant Sa Nacra.

A partir de llavors, de finals de 2013, n’Irpis, també d’esperit lliure com en Colauet, va seguir cercant pedres, en aquest cas de marès o pedra viva (no comprades sinó trobades al camp d’entre les que li cridaven l’atenció), però ara sí per donar forma a les seves pròpies escultures, després de posar en marxa la seva imaginació i passant pel seu procés de creació artística. I no tant de tres anys després, per Setmana Santa de 2016, inaugurava la seva primera exposició individual, a l’Espai d’Art Xec Coll de Ciutadella, seguint-li a l’estiu una segona mostra, compartint espai amb un altre escultor, al Convent de Sant Diego d’Alaior.

I és ara, des d’aquest 29 de juny i fins al proper 5 d’agost (ell surt cap a Barcelona el dia de Sant Joan), quan Irpis tindrà l’oportunitat de mostrar la seva obra per primera vegada fora de Menorca,

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris.

Si et vols fer subscriptor a les edicions en paper o digital, ens pots trucar al número de telèfon 971 38 29 20 i t’informarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.