Les dolces, de remei per a curar refredats a refresc de festa major Un dels refrescs antics i característics de les festes de Sant Joan de Ciutadella,

 

No podem dir que les dolces siguin un producte gastronòmic propi de l’illa de Menorca, pel que les podem trobar a diferents indrets de l’Estat espanyol, des de Catalunya fins a Madrid, però sí que podem assegurar és que forma part des de temps d’emprimer de la gastronomia de les festes de Sant Joan com a refresc i a la vegada com a reconstituent per als caixers i cavallers de la colcada.

Un dels refrescs antics i característics de les festes de Sant Joan de Ciutadella, i també de la majoria de festes d’estiu de fora poble, són les dolces, que es consumeixen mullades dins un got o copa d’aigua o bé amb aigua i un raig petit d’anís.

Com hem apuntat la dolsa no és un producte propi de Menorca, el trobam a molts d’indrets i amb diferents noms. De fet hi ha la sarsuela “Agua, azucarillos y aguardiente” que traduit a la nostra manera de rallar seria: “Aigua, dolces i aiguardent”. En castellà també les denominen bolados, i a Ciutadella antany es coneixia com a sucre-esponjat. De fet d’aquesta manera s’anomena la dolça a la sarsuela “Foc i Fum”.

Els primers en fer dolces van esser els apotecaris…

Si t’interessa saber més d’aquesta notícia la trobaràs a l’edició en paper del Setmanari El Iris.

Si et vols fer subscriptor a les edicions en paper o digital, ens pots trucar al número de telèfon 971 38 29 20 i t’informarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Balearia, ofertas Semana Santa
Fira Arrels 2019