Actes 8 Març

Les oficines de les Illes Balears i de Sardenya a Brussel·les acorden reforçar la seva acció conjunta en la defensa de la insularitat davant la UE Durant la trobada bilateral han deixat palesa la necessitat de remarcar l’especificitat de les illes mediterrànies per mitjà de noves fórmules de col·laboració entre les seves representacions

El responsable de l’oficina del Centre Balears Europa (CBE) davant la UE, Antoni Vicens i Vicens, s’ha reunit a Brussel·les amb el responsable de l’oficina de la Regió Autònoma de Sardenya, Massimiliano Cambuli. La trobada, que s’ha produït a l’oficina de la Regió Autònoma de Sardenya davant la UE, tenia com a objectiu cercar noves fórmules de col·laboració per a la defensa de la insularitat en el si de les institucions europees, així com plantejar millors vies per a fomentar l’intercanvi de bones pràctiques.

Durant la reunió, Cambuli ha subratllat la importància de les bones pràctiques com a motor d’inspiració per a altres realitats amb problemàtiques o situacions similars, i la necessitat de trobar les vies més eficients per a la seva dispersió. En aquest context, ha felicitat la iniciativa de l’oficina del Centre Balears Europa davant la UE de “compartir, per mitjà de freqüents reunions informals, l’actualitat del procés legislatiu balear; així com la incansable recerca de temàtiques comunes, espais de treball conjunt i contactes d’interès compartit”.

Per la seva banda, el responsable del CBE davant la UE, Vicens i Vicens, ha defensat la necessitat d’avançar en la cooperació conjunta de les oficines de les illes mediterrànies a Brussel·les. En aquest sentit, ha destacat que “tot i els considerables esforços realitzats en el reconeixement de la insularitat en el si de la UE, encara ens queda molt de camí per recórrer per aconseguir el tractament específic que necessitam com a territoris insulars de la Mediterrània”, tot demanant al seu homòleg sard “treballar plegats per a incidir en el procés legislatiu europeu de forma directa, eficient i, sobretot, innovadora. És l’hora d’una nova veu: la veu insular mediterrània”.

En aquest context, ambdós han destacat la importància d’estructurar l’acció conjunta a Brussel·les i la necessitat de reforçar les relacions bilaterals i multilaterals entre totes les seus de representació de territoris insulars mediterranis. Alhora, han destacat que seria molt positiu posar en contacte els equips tècnics de les diferents oficines i multiplicar l’activitat conjunta davant les institucions de la UE.

Marc de cooperació entre les illes del Mediterrani

Un dels carrers del nucli antic de Càller (Cagliari) a Sardenya

Les Illes Balears són representades a la capital de la Unió Europea a través de l’oficina del CBE a Brussel·les, una antena d’informació, assessorament i representació que fa d’enllaç entre les institucions i les polítiques europees i la societat i les autoritats de les Illes Balears. L’oficina depèn de la Direcció General de Fons Europeus, departament que dirigeix la Vicepresidència del Govern.

Durant les últimes setmanes, el CBE ha organitzat trobades informals entre autoritats del Govern de les Illes Balears i representants a Brussel·les de les illes de Còrsega, Sardenya, Creta i Malta. L’objectiu és crear un marc de cooperació a la Mediterrània que reforci els aspectes insulars en el marc del procés legislatiu europeu i, a la vegada, exposar als territoris insulars amb característiques similars les polítiques i iniciatives que s’estan duent a terme en turisme, medi ambient, energia, joventut o cultura.

En aquest sentit, el Conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, es va trobar amb els representants a Brussel·les de les regions de Creta, Michail Deligiannakis; de Sardenya, Massimiliano Cambuli; i de Còrsega, Emmanuelle Dunyach, el passat mes de maig. També ho feren els directors generals d’Esports i Joventut, Carles Gonyalons; d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir; o d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó.

Ara, el responsable de l’oficina de la Regió Autònoma de Sardenya i el de l’oficina del Centre Balears Europa davant la UE han anat un pas més enllà en l’estructuració de la defensa de la insularitat mediterrània en el si de la UE establint noves fórmules de col·laboració entre les representacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.