Final de la segona edició del certamen de Beca Talaiòtica Pròximament es donarà a conèixer la proposta del participant més ben valorada pel públic

Acaba la final de la segona edició del Beca Talaiòtica 2018. El certamen ha servit per a conèixer què és el que inspira als joves sobre Menorca Talaiòtica i com els monuments poden ser un espai de creació, reflexió i diàleg entorn aspectes molt diversos.

Després de les dues fases anteriors del certamen i d’ençà dia 22 d’abril, s’han anat succeint les diferents visites a alguns jaciments en forma de sis propostes pròpies i originals dels participants finalistes. A cada una de les visites han assistit una trentena de persones que han pogut escoltar, valorar i votar les propostes.

Pròximament es donarà a conèixer la proposta del participant més ben valorada pel públic i que haurà guanyat una beca d’estudis de 2000 €.

La primera visita va ser a càrrec de Biel Servera, estudiant mallorquí de Belles Arts. En Biel es va convertir en un personatge grotesc que aconseguia aplegar nombroses maneres de pensar i de fer, vers el patrimoni històric: -Quina utilitat té per la societat l’ofici de l’historiador?-, -És plausible manipular les dades en favor d’algun interès particular o general?- o també -A quin preu volem donar a conèixer el nostre patrimoni?-.

A la següent visita, en Marc Arimany, estudiant barceloní del Màster en Formació del Professorat a Menorca, va conduir als assistents des del poble des Migjorn fins barranc de Binigaus i a la Cova des Coloms. La proposta d’en Marc va ser un viatge personal, al ritme dels estímuls de la natura, de poesies i impressions sobre Menorca i els menorquins.

Diumenge 13 de maig, l’assentament costaner de Cala Morell es va convertir en l’escenari d’una rondalla de na Jerònia Vadell, una estudiant manacorina de Ciències Ambientals. Na Jerònia va saber fer-se valer de les troballes de l’equip d’arqueòlegs del projecte Entre Illes que excava a l’assentament, del cançoner tradicional, poesia menorquina i d’un llenguatge mallorquí molt autentic i arrelat per a fer reflexionar als assistents sobre la confiança i la tolerància entre diferents generacions i comunitats.

Dia 20 del mateix mes, na Laura Villanueva, estudiant asturiana del prestigiós centre d’innovació i gastronomia del Basque Culinary Center va guiar al públic per Son Catlar. Els monuments van inspirar a na Laura a xerrar sobre productes de l’illa i sobre els seus processos de producció, comparant la dieta dels prehistòrics amb altres d’arreu del món. La visita va acabar amb un tast de vi i formatge de Menorca.

Dia 27, na Lis González, estudiant d’arqueologia de Badalona, va fer retornar a Trepucó a la prestigiosa arqueòloga Margaret Murray. Murray havia perdut la seva identitat, i el públic va haver d’ajudar-la a recuperar-la i també a recordar que de bo (i de dolent) havia fet a Trepucó durant els anys 30. Lis va aprofitar per a fer una reflexió sobre el paper de Murray en el progrés científic i social, i sobre què és ser feminista per a ella.

Baleària

2 Comments on “Final de la segona edició del certamen de Beca Talaiòtica Pròximament es donarà a conèixer la proposta del participant més ben valorada pel públic

    1. Sa Cova des Coloms, al Barranc de Binigaus. S’hi va des d’Es Migjorn i és una bona excursió a fer, però millor els mesos de primavera o tardor. També la pots fer aquest estiu, però porta aigua i bon calçat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.