Avancen els tràmits per obrir la Cova de s’Aigua a les visites turístiques El Consell de Menorca i l’Ajuntament de Ciutadella signen el conveni de col·laboració que ha de permetre executar el projecte d’habilitació de la cavitat subterrània i la seva posterior obertura al públic.

La vicepresidenta primera i consellera de Cooperació Local i Promoció Turística, Maite Salord, i l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, han presentat avui matí el conveni que regula la col·laboració entre ambdues administracions per dur a terme el projecte d’habilitació de la Cova de s’Aigua com a passa necessària per a la seva obertura a les visites turístiques.

Tot i que no es disposa d’una data concreta, ja s’han iniciat els tràmits per licitar el contracte d’execució de les obres, per la qual cosa s’espera que la convocatòria es faci pública en les pròximes setmanes. El termini per realitzar la totalitat dels treballs s’estima en quatre mesos, aproximadament.

L’empresa adjudicatària haurà de ser molt escrupolosa a l’hora de compatibilitzar el disseny de l’itinerari subterrani, les condicions de seguretat i la conservació dels elements geològics existents. Cal tenir en compte que les coves subterrànies de Cala Blanca es caracteritza pel seu gran valor geològic. A més, la Cova de s’Aigua va ser declarada Bé d’Interès Cultural l’any 1966 com a zona arqueològica.

Per tirar endavant aquestes actuacions, que assumirà íntegrament el Consell, es disposa d’una dotació econòmica de 508.778 euros, dels quals 407.778 euros provenen del conveni amb la Conselleria de Turisme del Govern Balear i la resta de recursos propis de la institució insular.

L’obertura del conjunt patrimonial de les coves de Cala Blanca al públic permetrà ampliar el producte cultural de Menorca i diversificar l’oferta turística, alhora que suposarà un element interessant per als mesos de temporada baixa.

Dades tècnico-científiques

El responsable de l’Instituto Geológico y Minero de España (IGME) a les Illes, Pedro Robledo, ha exposat les primeres valoracions de la cova nova i ha destacat la seva singularitat per la quantitat d’espeleotemes que conté la cova, ja que no es coneix cap cova en el món amb una densitat d’espeleotemes tant elevada.

Finalment, Juan José Durán, director del Departament de Recursos Geològics de l’IGME ha destacat que l’estudi de l’aigua de la cova ha conclòs amb una gran varietat d’aigües subterrànies a dins de la cova (aigua salada, aigua sense mineralització, aigua salubre…) fet poc comú entre les coves ja existents.

Audiovisual de la nova cova

Durán també ha explicat que aquests dies un equip audiovisual ha enregistrat imatges de la nova cova descoberta a principis d’any en la mateixa zona on es troben les coves de s’Aigua i na Megaré. Destaca la gravació d’imatges aèries de la cova a través d’un dron. Un cop tinguin el material editat es farà un passi públic a Ciutadella per donar a conèixer la rellevància geològica d’aquesta cavitat desconeguda fins a dia d’avui. El Consell avança que obrirà un procés participatiu per decidir el nom de la cova.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.