Actes 8 Març

El 75% de descompte és molt, però no ho és tot

El govern espanyol ha autoritzat amb un acord del consell de ministres la subvenció del 75% per a residents de les Illes, les Canàries i Ceuta i Melilla en el preu de la tarifa per a trajectes aeris i marítims a la península. El descompte entrà en vigor aquest dilluns 16, i després de que, tal i com admeté el ministre de Foment, José Luís Ábalos, hagués suscitat debat i qüestionaments. Certament, el descompte del 75% pels residents de les Illes ha estat un dels objectius claus del govern Armengol i és una reivindicació històrica, especialment per part dels menorquins, que finalment s’ha resolt. Aquí calen destacar les constants mobilitzacions de la societat civil, la creació de la plataforma El transport aeri ofega Menorca i els moviments i posicionaments d’alguns partits, que n’han fet un autèntic cavall de batalla. Tot i això, però, s’ha de dir què qui ha aconseguit finalment l’efectivitat d’aquest descompte no ha estat, precisament, cap partit amb representació al Parlament balear, sinó un partit sobiranista canari, Nueva Canarias, que en ser decisiu per l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, i pels interessos propis de la seva regió, ho va posar com a condició.

Tot i l’entusiasme inicial hem de recordar que els deures no estan fets del tot, ara faria falta estudiar la implantació de la Obligació de Servei Públic (OSP) entre Menorca i Barcelona, donat que aquesta fórmula és la que garanteix que els preus no es disparin, ja que el descompte del 75% tot sol no és suficient.

El tema del transport entre Menorca i la península ha estat un problema greu, però l’enteniment entre Menorca i Mallorca (la Mallorca política) n’és un altre. La visió centralista de la classe política mallorquina (en general) ens perjudica constantment. Un cas evident és el que patim els menorquins, eivissencs i formenterers que hem d’anar a Son Espases i ens costa 10€ de transport públic : 5€ del cost de la L1 de bus de Palma per anar i 5€ per tornar. I el mateix passa amb els estudiants i empresaris… Aquesta desigualtat havia de desaparèixer i equiparar-nos als residents pagant només 1€ per trajecte, segons les promeses i compromisos del Govern; però el tema encara culeja. Els menorquins semblam predestinats a tenir problemes amb el tema de la mobilitat governi qui governi. Tan mal de fer és entendre que per a nosaltres moure’ns fora de l’illa és una necessitat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.