Menorca a només un pas d’esdevenir la Reserva de Biosfera amb major superfície marina d’Espanya Aquest dimarts 24 de juliol s’ha declarat favorable l’informe que recull la proposta  de l’ampliació de la Reserva de la Biosfera de Menorca 

El consell científic del Comitè Espanyol del programa MAB de la UNESCO, en la seva reunió anual celebrada dimarts a Madrid, ha declarat favorable la proposta d’ampliació i re-zonificació de la Reserva de la Biosfera de Menorca elaborada pel Consell Insular de Menorca. Aquesta informe, que va ser presentat al MAB l’estiu del 2017, recull la necessitat d’ampliar la Reserva de Biosfera cap al mar que envolta l’illa, ja que actualment només està inclosa a la Reserva de Biosfera la zona marina del Parc Natural de s’Albufera des Grau.

Maria Luísa Tejidor, presidenta del Consell Científic del MAB ha estat l’encarregada de presentar la proposta al consell científic per tal de fer-ne una valoració tècnica. Joan Rita, actual representant de les Illes Balears al Consell Científic del MAB, assegura que l’informe ha estat aprovat sense objeccions i que això, és un pas decisiu perquè la proposta sigui aprovada per la UNESCO. Ara, l’informe positiu queda en mans del Comitè Nacional del MAB que té previst reunir-se a finals de mes de setembre. El Comitè serà l’encarregat de validar definitivament la proposta i elevar-la a la UNESCO perquè sigui aprovada l’any vinent a París, durant la celebració de la reunió del Consell Internacional de Coordinació.

La nova delimitació ha estat dissenyada a partir de criteris tècnics i ha comptat amb la participació activa de tota la societat menorquina i en especial, de les tres confraries de pescadors de Menorca, del Consell Social i del Consell Científic de la Reserva de Biosfera. A més, la proposta del Consell ha comptat amb el suport explícit de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears i d’Oceana.

Concretament, la nova delimitació consisteix en ampliar la reserva a 514.485 ha enfront de les 71.191 ha actuals. Això vindria per incorporar la zona marina que envolta l’illa, des de la costa fins a 12 milles endins. Així, es delimitarien dues zones nucli; el Parc Natural de s’Albufera des Grau i la reserva marina del nord de Menorca. Aquesta ampliació servirà per aplicar millor polítiques de sostenibilitat en el medi marí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.