Entrevista a Kelsan Dargyay, mestre resident del Centre Internacional de Retir que tenim a Sa Roca, en el terme des Mercadal.


El segon convidat de l’estiu a la nostra secció és en Kelsan Dargyay, un jove català que actualment és el mestre resident del Centre Internacional de Retir que tenim a Sa Roca, en el terme des Mercadal.

Esperem que us inspiri en aquest mes de juliol, a seguir practicant meditació, yoga, o la vostra pràctica quotidiana; i si encara no ho feu, us animeu a començar-ne alguna. El llarg de l’any vèiem que Crear Benestar és responsabilitat d’un mateix, nosaltres us presentarem a diferents persones que per la seva trajectòria i testimoni de vida esperem que us despertin el vostre interès.

Com comença un noi com tu, en el camí del budisme? Explica’ns també una mica com arribes a Menorca.

Em dic Kelsang Dargyay i vaig començar a practicar la meditació i el Budisme Kadampa l’any 2004 a Barcelona. Després d’uns anys d’aprofundir en aquest camí de saviesa i compassió vaig tindre l’oportunitat de fer un programa de mestres intensiu durant sis mesos al centre mare de la nostra tradició el KMC Manjushri , situat al Regne Unit.

Després d’aquest programa i de passar tots els exàmens em van demanar si voldria ser mestre resident del Centre Internacional de Retir de Menorca situat a Sa Roca a Es Mercadal?

– I vaig dir que si! – ens diu en Dargyay. Això va ser l’any 2012. Des de llavors estic ensenyant meditació i budisme Kadampa a Menorca.

 Quina creus que és l’aportació que pot fer un mestre com tu per el patrimoni humà, avui en dia?

Ajudar a descobrir un camí científic de saviesa i compassió i la millora de les nostres qualitats humanes mitjançant el desenvolupament de la nostra ment i pau interior.
També ajudar a sa gent a descobrir el seu potencial per experimentar felicitat profunda i duradora mitjançant la pràctica de la meditació.

 Com veus la societat del segle XXI?

 En general, la societat degenera espiritualment al mateix ritme que avança materialment. Així tenim una societat (parlem de països industrialitzats com el nostre) que ha aconseguit un enorme progrés material i tecnològic, però en general sa gent no és més feliç, si no el contrari podem dir que cada vegada hi ha més insatisfacció, infelicitat i problemes.

Això demostra que sa felicitat no està per si mateixa en el progrés material; si no que cal cultivar sa felicitat dins sa nostre ment.

Com encaixa el fet “d’aturar-se” ( a meditar ) davant una vida tan activa?

 En realitat, el que hem d’aturar són les causes de la nostra infelicitat i aquestes no estan fora de nosaltres mateixos. Són pensaments negatius i estats mentals alterats com la ira, tristesa, depressió, sentiments d’infelicitat, insatisfacció, etc.

Podem aprendre a aturar tot això en el context de la nostra vida activa, sense necessitat de canviar el context de la nostra vida.

 Quins són els beneficis de la meditació a la vida quotidiana?

 Podem aprendre a ser feliços sense dependre tant de les condicions externes. La felicitat que aporta la meditació és més profunda i duradora, ja que no depèn de factors externs. La nostra ment s’equilibra sense tantes oscil·lacions entre eufòria i depressions. Les nostres relacions també milloren, ja que estem més feliços.

La ment es torna clara, lúcida i flexible. Entendrem millor com funciona la nostra ment i com podem evitar problemes aprenen a controlar -la.

Quins valors i canvis tens experiència que va assolint una persona que ve a les vostres Activitats? ( Entenent que és un procés gradual, de què no hi ha píndoles que ens resolguin els problemas )

 Els canvis i valors són els propis del Budisme. Principalment, cultivem ments positives i constructives com la paciència, l’amor, la compassió, la saviesa entre d’altres. Per dur a terme aquesta transformació tan radical la meditació és essencial.

 Parle’ns de les eines més comunes del Budisme.

 La meditació, la renuncia, la felicitat, l’amor, la compassió, la saviesa.

 Una recomanació, inspiració, per els nostres lectors.

 El Budisme Kadampa Modern segons la presentació del nostre mestre principal el Venerable Gueshe Kelsang Gyatso Rinpoché és fàcil d’entendre i de posar en pràctica i és enormement útil per millorar la nostra vida i pràctic a l’hora de resoldre els nostres problemes diaris. En el nostre web http://meditaenmenorca.org podeu descarregar el llibre gratuitament del Budismo Moderno.

El mes d’agost també oferim retirs a nivell internacional en el nostre centre de Sa Roca, podeu apuntar-vos-hi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.